Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Putins «trollfabrikk»

Har funnet 50 000 Russland-kontoer som delte propaganda under USA-valget

Twitter mener kontoene var tilknyttet Putins «trollfabrikk».

TWITTER: Nettsamfunnet Twitter melder at de har funnet flere kontoer som de mener tilknytning til Russland «trollfabrikk». Foto: NTB scanpix
TWITTER: Nettsamfunnet Twitter melder at de har funnet flere kontoer som de mener tilknytning til Russland «trollfabrikk». Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvorvidt Russland og teamet til Donald Trump samarbeidet for å påvirke presidentvalget i 2016, er i disse dager under etterforskning.

I den forbindelse har blant andre Twitter og Facebook gjort undersøkelser i interne rekker.

Fra «trollfabrikken»

Twitter melder at de har identifisert et stort antall kontoer som de mener har tilknytning til Vladimir Putin «trollfabrikk» IRA (Internett Research Agency). IRA er en russisk organisasjon som skal ha ansatt hundrevis av personer for å publisere prorussisk materiale på falske kontoer i sosiale medier.

Twitter skriver på sin blogg at undersøkelsene de har gjort nå, er i tråd med undersøkelser de har gjort tidligere: Russisk propaganda utgjorde en svært liten del av den totale aktiviteten.

Likevel finner Twitter flere og flere kontoer med valgrelatert aktivitet som kommer fra Russland under valgperioden. Twitter har tidligere levert en analyse til Kongressen, men kommer nå med oppdaterte tall.

- Vi har identifisert 13 512 ekstra kontoer, som totalt ender på 50 258 kontoer som vi identifiserte som russisk-koplet og valgrelaterte Twitter-meldinger i valgperioden, skriver nettsamfunnet.

- Utfordring for demokratiet

Aktiviteten til disse kontoene utgjør bare 0,016 prosent av den totale aktiviteten, men de skriver at det uansett er en utfordring for demokratiet.

- En slik aktivitet representerer imidlertid en utfordring for demokratiske samfunn i verden, og vi er forpliktet til å fortsette å jobbe med dette viktige problemet, skriver de.

I desember i fjor fant Twitter mer enn 6,4 millioner mistenkelige kontoer hver uke, opplyser selskapet. Det er en økning på 60 prosent fra oktober samme år. I den forbindelse har Twitter økt sikkerheten ved innlogging og gjort det mer komplisert å etablere nye kontoer.

Sender epost

Twitter melder videre at de planlegger å sende ut epost til alle sine brukere i USA som ble utsatt for russisk propaganda under det amerikanske presidentvalget i 2016.

Til sammen vil 677 775 brukere som har fulgt, likt eller delt tweets fra kontoer som kobles til Internett Research Agency (IRA) få mail om at de er blitt utsatt for falsk informasjon.

Twitter opplyser at de har stengt ned 1062 kontoer tilknyttet den såkalte trollfabrikken.

Har fått kritikk

Internettgiganter som Twitter, Google og Facebook har fått mye kritikk for å bidra til spredningen av falske nyheter – spesielt i forbindelse med det amerikanske presidentvalget i 2016.

I oktober forklarte Google, Facebook og Twitter seg for Kongressen om Russlands påståtte valginnblanding i USA. Da la nettgigantene seg flate og sa at de skal forbedre seg.

Fredag opplyste også Facebook at de intensiverer kampen mot falske nyheter, blant annet gjennom en planlagt brukerundersøkelse hvor folk blir bedt om å rangere tilliten til forskjellige nyhetsnettsteder.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!