- Har funnet Arctic Sea

Ved Kapp Verde, opplyser Russlands forsvarsminister.

FUNNET: Den russiske utenriksministeren opplyser av Arctic Sea er funnet. Foto: Sovfracht/Reuters/Scanpix
FUNNET: Den russiske utenriksministeren opplyser av Arctic Sea er funnet. Foto: Sovfracht/Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon


Russiske marinefartøy har funnet det savnede lasteskipet Arctic Sea om lag 480 kilometer utenfor de vestafrikanske Kapp Verde-øyene, opplyser den russiske forsvarsministeren.

Forsvarsminister Anatolij Serdjukov sier til nyhetsbyrået Interfax at hele mannskapet på 15 er i live, og de er tatt over i et av de russiske marinefartøyene som ligger ved lasteskipet.

Arctic Sea ble sist sett da det passerte Den engelske kanal 30. juli. Skipet kom fra Finland og skulle til Algerie med tømmerlast.

Teoriene om hva som har skjedd med skipet, har vært mange, og flere teorier går ut på at skipet hadde en hemmelig last med enten, våpen, narkotika eller kjernefysisk materiale om bord, og at det ble kapret på grunn av denne lasten.

Arctic Sea forlot Finland 23. juli, lastet med tømmer til en verdi av om lag 1,3 millioner euro - om lag 10 millioner kroner.
Fartøyet, som var på vei til Algerie, ble muligens kapret natten etterpå, i svensk farvann mellom Öland og Gotland.Dette er imidlertid ikke blitt bekreftet på offisielt hold.

Krav om løsepenger
Finsk politi opplyste imidlertid i helgen at det var kommet krav om løsepenger for skipet. Ifølge den tyske utgaven av Financial Times var kravet på 1,5 millioner dollar.

Det har også vært spekulert på om skipet hadde en hemmelig kjernefysisk last om bord. Men målinger som ble gjort da fartøyet lå til havn i Jakobstad vest i Finland, viste ingen unormale tegn til radioaktivitet, ble det opplyst mandag

De siste sikre observasjonene av skipet ble gjort da det passerte Den engelske kanal 30. juli. Radiokontakten forsvant 28. juli.

Malta-registrerte Arctic Sea er russiskeid, men var chartret ut til et finsk rederi. Russland og NATO har samarbeidet om leteaksjonen, og i forrige uke ga president Medvedev ordre om at den russiske flåten skulle settes inn i letingen.

Hemmelig last

Spekulasjonene om hva som har skjedd med skipet, har vært mange. Flere teorier går ut på at skipet hadde en hemmelig last med enten våpen eller narkotika om bord, og at det ble kapret. Dette er imidlertid ikke blitt bekreftet på offisielt hold.

(NTB-Reuters-AFP).


DB.no kommer med mer.

Arctic Sea-forsvinningen

Lasteskipet Arctic Sea ble sist observert utenfor den engelske sørkysten 30. juli, på vei fra Finland til Algerie med trelast. Siden da har det vært søkk borte.
  • Arctic Sea er en bulkcarrier — et skip for frakt av massevarer som kull, malm, korn eller treverk — på 4.000 tonn. Det seiler under maltesisk flagg, men besetningen på 15 er russisk.
  • Den 24. juli meldte skipet at det var blitt bordet av kaprere utenfor kysten av Sverige. Kaprerne skal ha forlatt Arctic Sea 12 timer senere i en hurtiggående gummibåt.
  • Den 28. juli avga skipet en helt rutinemessig posisjonsrapport. Ifølge denne rapporten befant Arctic Sea seg da i Den engelske kanal — ett av verdens tettest trafikkerte farvann. Det var siste rapport fra skipet.
  • Skipet kom ikke fram til Algerie som planlagt 4. august.
  • Onsdag 12. august melder Russland at marinen har fått ordre om å oppspore Arctic Sea.
  • Fredag 14. august melder kystvakten til Kapp Verde at de har observert skipet.
  • Lørdag 15. august: Den russiske ambassaden på øygruppen sa senere at dette ikke medfører riktighet. (NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer