- Har funnet Arctic Sea

Ved Kapp Verde, opplyser Russlands forsvarsminister.

FUNNET: Den russiske utenriksministeren opplyser av Arctic Sea er funnet. Foto: Sovfracht/Reuters/Scanpix
FUNNET: Den russiske utenriksministeren opplyser av Arctic Sea er funnet. Foto: Sovfracht/Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Russiske marinefartøy har funnet det savnede lasteskipet Arctic Sea om lag 480 kilometer utenfor de vestafrikanske Kapp Verde-øyene, opplyser den russiske forsvarsministeren.

Forsvarsminister Anatolij Serdjukov sier til nyhetsbyrået Interfax at hele mannskapet på 15 er i live, og de er tatt over i et av de russiske marinefartøyene som ligger ved lasteskipet.

Arctic Sea ble sist sett da det passerte Den engelske kanal 30. juli. Skipet kom fra Finland og skulle til Algerie med tømmerlast.

Teoriene om hva som har skjedd med skipet, har vært mange, og flere teorier går ut på at skipet hadde en hemmelig last med enten, våpen, narkotika eller kjernefysisk materiale om bord, og at det ble kapret på grunn av denne lasten.

Arctic Sea forlot Finland 23. juli, lastet med tømmer til en verdi av om lag 1,3 millioner euro - om lag 10 millioner kroner.
Fartøyet, som var på vei til Algerie, ble muligens kapret natten etterpå, i svensk farvann mellom Öland og Gotland.Dette er imidlertid ikke blitt bekreftet på offisielt hold.

Krav om løsepenger
Finsk politi opplyste imidlertid i helgen at det var kommet krav om løsepenger for skipet. Ifølge den tyske utgaven av Financial Times var kravet på 1,5 millioner dollar.

Det har også vært spekulert på om skipet hadde en hemmelig kjernefysisk last om bord. Men målinger som ble gjort da fartøyet lå til havn i Jakobstad vest i Finland, viste ingen unormale tegn til radioaktivitet, ble det opplyst mandag

De siste sikre observasjonene av skipet ble gjort da det passerte Den engelske kanal 30. juli. Radiokontakten forsvant 28. juli.

Malta-registrerte Arctic Sea er russiskeid, men var chartret ut til et finsk rederi. Russland og NATO har samarbeidet om leteaksjonen, og i forrige uke ga president Medvedev ordre om at den russiske flåten skulle settes inn i letingen.

Hemmelig last

Spekulasjonene om hva som har skjedd med skipet, har vært mange. Flere teorier går ut på at skipet hadde en hemmelig last med enten våpen eller narkotika om bord, og at det ble kapret. Dette er imidlertid ikke blitt bekreftet på offisielt hold.

(NTB-Reuters-AFP).


DB.no kommer med mer.