Har funnet årsaken til AirAsia-krasj utenfor Indonesia

162 mennesker døde.

STYRTET: 162 mennesker døde da AirAsia-flyet styrtet i Java-sjøen utenfor Indonesia 27. desember i fjor. Foto: Reuters / NTB scanpix
STYRTET: 162 mennesker døde da AirAsia-flyet styrtet i Java-sjøen utenfor Indonesia 27. desember i fjor. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var 27. desember i fjor et passasjerfly fra AirAsia styrtet i Java-sjøen på vei mellom Indonesia og Singapore.

Alle de 162 om bord døde i flystyrten, og etterforskere la i dag fram sine resultater av granskningen.

Ifølge BBC mener etterforskerne at en utstyrsfeil var en viktig årsak til styrten. Etterforskerne har konkludert med at pilotenes håndtering av de tekniske feilene igjen førte til styrten.

Mannskapets skyld Ifølge Reuters konkluderer etterforskerne med at mannskapet på flyet hadde skyld i styrten.

En loddefeil i flightcomputeren skal ha ført til at den streiket flere ganger. Ifølge rapporten skjedde dette fire ganger under selve flygingen og 23 ganger det foregående året.

En komponent i flyets såkalte sidestyringssystem var sprukket, noe som fikk flyets systemer til å sende gjentatte advarsler til flygerne. Etter den fjerde advarselen slo pilotene av deler av flyets kontrollsystem i et forsøk på en omstart, skriver NTB.

Derettet skrudde pilotene av autopiloten, noe som igjen førte til at flyet styrtet under stormforholdene i Javasjøen.

- Mannskapets handlinger deretter resulterte i at det ikke var mulig å styre flyet, noe som igjen ført til at flyet gikk bort fra sin opprinnelige bane og mistet løfteevne, sier etterforskerne.

Steg med høy hastighet AirAsia-flyet ble meldt savnet 28. desember i fjor - og det var lenge ukjent hvor det hadde styrtet.

En knapp måned etter styrten hadde Indonesias transportminister Ignatius Jonan følgende forklaring i en høring i parlamentet:

- Flyet steg med for høy hastighet. Så stoppet det, uttalte han ifølge den indonesiske nettavisen Republika.

Jonan kunne fortelle at flyet hadde steget i en hastighet på 6000 fot, noe som tilsvarer 1828 meter, per minutt.

- Jeg tror det er sjeldent, selv for et jagerfly, å kunne stige med en hastighet på 6000 fot i minuttet, sa ministeren ifølge BBC.

De skriver også at en kilde som var kjent med etterforskingen skal ha sagt til nyhetsbyrået Reuters allerede i desember, at radardataene syntes å vise at flyet hadde hatt en bratt stigning før det krasjet, og at det muligens var mer enn flyet kunne tåle.

Flyet, som var på vei fra Surabya til Singapore, ble først borte fra radaren. Seinere ble det kjent at flyet hadde styrtet i Javasjøen. 162 mennesker omkom i ulykken.

Dagbladet oppdaterer saken