Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har funnet bevis for vann på fem fjerne «Jupiter-giganter»

Avslørt av lysets spektrum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NASA annonserte i dag at to forskerteam har funnet fem eksoplaneter med spor av vann i atmosfæren. Forskerne har brukt data fra romteleskopet Hubble.

Selv om det også tidligere har vært rapportert om noen få eksoplaneter med vann i atmosfæren, er dette den første studien som klarer å måle og sammenlikne planetenes «profil» - hva atmosfæren og planeten består av.

NASA har publisert en video der de forklarer hvordan forskerne har kommet fram til resultatet, videoen kan du se øverst i denne saken.

Avsløres av lyset Ved hjelp av NASAs Kepler-teleskop har man så langt funnet flere tusen eksoplanet-kandidater. Siden planetene i seg selv ikke avgir nok lys til at vi kan observere dem, må forskerne bruke en rekke indirekte metoder for å finne ut hvordan de er.

Drømmen er å finne en ny planet - eller mange planeter - som kan være beboelige for oss mennesker. Eventuelt å finne planeter som allerede har liv «slik vi kjenner det». Det at planetene har vann i atmosfæren, er en viktig forutsetning.

For å finne eksoplaneter må forskerne «zoome inn» på fjerne stjerner og observere om lyset fra stjerna brytes av passerende objekter. Når en eksoplanet passerer stjerna si, vil lyset fra stjerna bli ørlite svakere. Jo større planeten er, desto mer lys vil den blokkere. Forskerne vil dermed finne ut hvor stor planeten er.

Videre kan forskerne måle hvordan tyngdekraften virker mellom planeten og stjerna, og da har man massen til planeten. Når man både har størrelsen og massen, er det naturligvis en enkel sak å finne massetettheten, som forteller om det er en gassplanet eller en laget av stein (som jorda).

Lysets spektrum Men hvordan kan man vite hva planetens atmosfære består av?

Jo, detaljene om planetens atmosfære ligger gjemt i informasjonen vi får når planeten krysser stjerna si, forklarer NASA.

Når planeten krysser stjerna, blokkeres noe av lyset, men ikke alt. Ved å se hvilke deler av lysets spektrum som absorberes av planeten, og hvilke deler som slippes igjennom, får forskerne et bilde av atmosfæren til planeten. Forskjellige molekyler absorberer forskjellige deler av lysets spektrum og gir planeten et molkylært «fingeravtrykk».

Dybden på atmosfæren kan videre måles ved å studere en rekke krysninger på forskjellige bølgelengder. Det vil igjen danne et 3D-bilde av atmosfæren, ved å se hvilke bølgelengder av lyset som slipper gjennom.

Sikre på vann Ved hjelp av disse teknikkene kan altså forskerne finne ut svært mange detaljer om planeten, som størrelse, masse, tetthet, hvilke molekyler som finnes i atmosfæren, og hvor dyp atmosfæren er. Det positive for forskerne - og oss - er at planetene kommer i alle størrelser og typer.

Dette øker sannsynligheten for at man kan finne ei «jord 2.0» når man samtidig estimerer at det bare i Melkeveien, vår egen galakse, finnes så mange som 17 milliarder eksoplaneter.

- Vi er veldig sikre på at vi vil se «vannsignaturer» hos flere planeter. Dette åpner virkelig døra for å sammenlikne hvor mye vann det er på forskjellige eksoplaneter, for eksempel å sammenlikne temperaturer, sier Avi Mandell, planetforsker ved NASAs Goddard Space Flight Center.

Varme jupitere De fem planetene planetene forskerne har fått «vannsignaler» fra, er alle «varme jupitere», enorme planeter som likner på vår egen Jupiter, men som i motsetning til vår versjon går i bane relativt nær sin stjerne.

- Det er ekstremt vanskelig å finne spor av vann i atmosfæren til eksoplaneter, men vi fikk veldig klare bilder på atmosfærene - og det er vann, sier Drame Deming ved Universitetet i Maryland, som ledet forskningsarbeidet.

Arbeidet ble enda vanskeligere ved at alle de fem planetene virker å være «tåkete», men dette er visstnok ikke uvanlig på eksoplaneter.

- Disse studiene, kombinert med andre observasjoner fra Hubble-teleskopet, viser oss at det er overraskende mange planeter der signalet fra vann enten er svekket eller helt fraværende. Dette kan bety at en tåkete atmosfære er ganske vanlig for «varme jupitere».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media