NYTT OBJEKT: Den ekstremt lyssterke galaksen tilhører en ny gruppe oppdagede objekter, ifølge NASA. Illustrasjon: NASA
NYTT OBJEKT: Den ekstremt lyssterke galaksen tilhører en ny gruppe oppdagede objekter, ifølge NASA. Illustrasjon: NASAVis mer

Har funnet den mest lyssterke galaksen noensinne

300 000 000 000 000 ganger sterkere vår egen sol.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En galakse med en lysstyrke 300 000 000 000 000 sterkere vår egen sol, er oppdaget av NASAs Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE).

Dette er den mest lyssterke galaksen som noensinne er funnet, opplyser NASA på sine nettsider.

Fra universets fødsel Galaksen, som har fått navnet WISE J224607.57-052635.0, havner i kategorien av «ekstremt lyssterke infrarøde galakser» - eller ELIRGs. Forskerne tror galakser som denne vil kunne gi dem mer innsikt i en galakses evolusjon.

- Det blendende lyset kan komme av at dette er fra en intens vekstperiode av galaksens sorte hull, sier Chao-Wei Tsai, som er hovedforfatter av en rapport om galaksen, som ble offentliggjort i Astrophysical Journal i går.

Galaksen ligger om lag 12,5 milliarder lysår unna oss, noe som betyr at den ble dannet like etter universets fødsel for 13,8 milliarder år siden, skriver NASA.

- Sjeldent Sorte hull er en konsentrasjon av masse, der tyngdekraften er så stor at ingenting kan slippe unna, selv ikke lys. Forskerne tror at det befinner seg et slikt sort hull i sentrum av den nyoppdagede galaksen.

Det i seg selv er ikke så uvanlig. Men å finne det i en galakse fra så langt tilbake i tid, er sjeldent.

Supermassive svarte hull finnes trolig i sentrum av de fleste galakser, inkludert Melkeveien, og er en konsentrasjon av masse som er flere millioner eller milliarder ganger vår egen sols.

I verdensommet finnes det også helt mørke galakser. Og det finnes galakser som er kannibaler - det vil si galakser som sluker andre galakser.