Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har funnet en million mumier på gravplass i Egypt

Tror de døde ble sortert og begravet etter hårfarge på eldgammel gravplass.

ARMBÅND: Den mumifiserte kroppen av et barn, antakelig 18 måneder gammelt, funnet ved den eldgamle Egyptiske gravplassen Fag el-Gamous. Smykkene antyder at det var ei jente, men arkeologene har ikke fastslått dette sikkert. Foto: Prof. Kerry Muhlestein
ARMBÅND: Den mumifiserte kroppen av et barn, antakelig 18 måneder gammelt, funnet ved den eldgamle Egyptiske gravplassen Fag el-Gamous. Smykkene antyder at det var ei jente, men arkeologene har ikke fastslått dette sikkert. Foto: Prof. Kerry Muhlestein Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arkeologer fra Brigham Young University har undersøkt gravplassen i 30 år allerede, men kommer stadig over nye funn.

Gravplassen, med navnet Fag el-Gamous, ligger sør for Kairo, ved Nilens vestbredd. Gravplassen stammer fra tiden mellom 1. og 7. århundre e.kr., da Egypt lå under det romerske eller bysantinske imperiet.

- Vi er ganske sikre på at vi har over én million begravede i denne gravplassen. Den er stor og tettpakket, skrev Kerry Muhlestein, professor ved institutt for oltidsskrifter ved Brigham Young University.

Funnene ble presentert ved en konferanse for egyptologer i Toronto i november.

Kjede og smykker Gravplassen Fag el-Gamous er ingen kongegrav. Kroppene som er funnet her er ikke lagt i sarkofager eller surret i lin eller papyrus, slik mange personer av høyere stand i Egypt ble.

Mange av kroppene er likevel i god forfatning, etter å ha gjennomgått en naturlig mumifiseringsprosess.

Selv om arkeologene antar at de begravede var av lav status, har de funnet en rekke vakre gjenstander som ble begravet sammen med de døde, som glass, lin og fargerike babysokker.

En av mumiene som er avdekket antas å være et 18 måneder gammelt barn, inntyllet i en tunika, med et halskjede og to armbånd på hver arm.

- Smykkene får oss til å anta at det var ei jente, men vi kan ikke fastslå det, sier Muhlestein.

- Hun ble nensomt begravet av noen som var veldig glad i henne.

Mysterium Hvor alle mumiene kom fra, er et mysterium for forskerne. Gravplassen ligger i nærheten av en landsby, men den er ikke av en slik størrelse at den kan ha hatt behov for en gravplass av det omfanget som er funnet.

Det er en liten pyramide i nærheten, men den ble bygget 4500 år siden, over to årtusner før gravplassen ble tatt i bruk.

- Det er ikke godt å si hvor alle disse menneskene har kommet fra, sier Muhlestein til Live Science.

Kjempemumie Det har kommet en lang rekke oppsiktsvekkende oppdagelser ut av utgravningene som har pågått siden 1981.

Blant annet har arkeologene funnet en mumie som er over 210 centimeter lang.

- Det er en helt ekstraordinær lengde, særlig med tanke på det kostholdet disse menneskene hadde, sier Muhlestein.

Katalogiseringen av de mange mumiene, viser også at mennesker med blondt hår er begravet på ett sted i gravplassen, mennesker med rødt hår på et annet sted.

- Det kan skyldes at enkelte områder ble forbeholdt familier eller spesielle etniske grupper, men dette har vi ikke kommet til bunns i, sier Muhlestein.

Gjenbruk Egypt har i mange århundrer vært et overflødighetshorn av arkeologiske skatter, og den egyptiske kulturens begravelsesritualer gjør at millioner av mumier og mumifiserte kropper er funnet godt bevart.

Den løse ørkensanden gjør at områder som tidligere har vært begravet kan komme til overflaten, ettersom vinden flytter sandmassene andre steder. Slik har pyramider, oldtidsbyer og gravplasser med tusenvis av mumier jevnlig «gjennoppstått» etter å ha vært begravet i sanden i århundrer.

Mumier har ikke alltid vært gjenstand for den historiske fascinasjon og vernevilje de vises i dag. I mange år ble mumiene, og eventuelle kleder de var inntyllet i, gjenbrukt i det egyptiske samfunnet.

I middelalderen ble mumiene malt opp, og pulveret solgt som medisin, blant annet i Europa. Denne praksisen var utbredt helt til sent på 1500-tallet.

Troen på at mumier hadde medisinske egenskaper vedvarte, og pulveriserte mumier ble fortsatt solgt på apotekene på 1800-tallet.

Pulveriserte mumier ble også brukt for å lage et brunt pigment som ble brukt av kunstmalere.

Mumiene, som etter århundrer med fullstendig uttørring fungerte godt som brensel, ble også brukt til å fyre ovnene i damplokomotivene i Egypt.

Mark Twain beskrev praksisen i sin roman Innocents Abroad.

«Jeg skal ikke si noe om jernbanen, for den er som jernbaner flest. Jeg skal bare si at brenselen de bruker til lokomotivent er laget av tre tusen år gamle mumier, kjøpt per ton eller ved gravplassen for det formål.»

Bruken av mumier som brensel er siden nevnt av mange troverdige kilder, blant annet i en artikkel i Scientific American i 1859.

BEVARTE FARGER: Et par fargerike sokker, mellom 1400 og 2000 år gamle er også funnet i gravene. Foto: Prof. Kerry Muhlestein
BEVARTE FARGER: Et par fargerike sokker, mellom 1400 og 2000 år gamle er også funnet i gravene. Foto: Prof. Kerry Muhlestein Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media