Har funnet enormt «hav» i jordas indre

Tre ganger så mye vann som i alle jordas sjøer.

ENORME VANNMENGDER: Forskere har funnet et digert vannreservoar i jordas indre. Foto: Steven Jacobsen/Nortwestern University
ENORME VANNMENGDER: Forskere har funnet et digert vannreservoar i jordas indre. Foto: Steven Jacobsen/Nortwestern University Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Et vannreservoar tre ganger volumet av samtlige hav på jordas overflate er oppdaget dypt nede i jordas indre. Funnet kan gi en forklaring på hvor alle jordas sjøer kommer fra, skriver newscientist.com.

De enorme vannmassene ligger gjemt inni blå stein som kalles «ringwoodite», 700 kilometer under jordas overflate i mantelen som grenser til jordas kjerne.

Størrelsen på reservoaret kaster nytt lys over opprinnelsen av vannet som dekker store deler av jordas overflate.

- Gode beviser Noen geologer har ment at vannet kom med kometer som krasjet inn i planeten vår, men den nye oppdagelsen støtter en alternativ teori om at vannet gradvis har lekket ut fra jordas indre i planetens tidlige historie.

- Det er gode beviser for at jordas vann kommer fra planetens indre, sier professor Steven Jacobsen ved Nortwestern-universitetet i Evanston, Illinois.

Forskningen er publisert i Science.

Det skjulte vannreservoaret kan også opptre som en buffer for havene på overflaten, og gi en forklaring på hvorfor de har holdt samme størrelse i millioner av år.

Seismografer Jacobsens forskergruppe tok i bruk 2000 seismografer for å studere de seismiske bølgene som er generert av mer enn 500 jordskjelv. Disse bølgene beveger seg gjennom jordas indre, inkludert kjernen, og kan bli gjenfunnet på jordas overflate.

Ved å måle farta på disse bølgene ved ulike dybder, kunne forskerne avgjøre hvilke typer stein bølgene beveget seg gjennom.

Det enorme vannreservoaret ble oppdaget som et resultat av at bølgene beveget seg vesentlig saktere, fordi det tar bølgene lenger tid å passere fuktige steiner enn tørre.

På forhånd hadde Jacobsen regnet ut hva som ville skje med bølgene om vannholdig ringwoodite-stein var til stede. Han dyrket fram ringwoodite i laboratorium, og utsatte det for massivt trykk og temperaturer lik det som er 700 kilometer under jordas overflate.

- Skal være takknemlige Forskerne fant også tegn på våt ringwoodite 700 kilometer under jordskorpa, i sonen som deler de øvre og de nedre delene av mantelen. Der nede er trykket og temperaturen slik at vannet blir trykket ut av steinen.

- Vi skal være takknemlige for dette reservoaret nede i dypet. Hvis det ikke var der, ville vannet vært på jordas overflate, og fjelltopper ville være alt som tittet fram, sier Steven Jacobsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer