Har funnet enormt «hav» i jordas indre

Tre ganger så mye vann som i alle jordas sjøer.

ENORME VANNMENGDER: Forskere har funnet et digert vannreservoar i jordas indre. Foto: Steven Jacobsen/Nortwestern University
ENORME VANNMENGDER: Forskere har funnet et digert vannreservoar i jordas indre. Foto: Steven Jacobsen/Nortwestern University Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Et vannreservoar tre ganger volumet av samtlige hav på jordas overflate er oppdaget dypt nede i jordas indre. Funnet kan gi en forklaring på hvor alle jordas sjøer kommer fra, skriver newscientist.com.

De enorme vannmassene ligger gjemt inni blå stein som kalles «ringwoodite», 700 kilometer under jordas overflate i mantelen som grenser til jordas kjerne.

Størrelsen på reservoaret kaster nytt lys over opprinnelsen av vannet som dekker store deler av jordas overflate.

- Gode beviser Noen geologer har ment at vannet kom med kometer som krasjet inn i planeten vår, men den nye oppdagelsen støtter en alternativ teori om at vannet gradvis har lekket ut fra jordas indre i planetens tidlige historie.

- Det er gode beviser for at jordas vann kommer fra planetens indre, sier professor Steven Jacobsen ved Nortwestern-universitetet i Evanston, Illinois.

Forskningen er publisert i Science.

Det skjulte vannreservoaret kan også opptre som en buffer for havene på overflaten, og gi en forklaring på hvorfor de har holdt samme størrelse i millioner av år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer