GUNSTIG FOR KROPPEN: Forskere begynner nå å forstå hvorfor omega 3-fettsyrer har god effekt på helsa. Foto: Keith Hammet/Dagbladet
GUNSTIG FOR KROPPEN: Forskere begynner nå å forstå hvorfor omega 3-fettsyrer har god effekt på helsa. Foto: Keith Hammet/DagbladetVis mer

Har funnet fiskeoljens hemmelighet

Forskere er et stort steg nærmere å forstå hvorfor omega 3 hjelper mot betennelse og andre sykdommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Vi blir bombardert med markedsføring om fiskeoljens fortreffelighet, men til nå har hvordan omega 3-fettsyrene virker i kroppen på molykylært plan vært en gåte for forskerne, skriver Videnskab.dk.

Museforsøk Et team bestående av amerikanske og japanske forskere har nå funnet ut på hvilken måte omega 3-fettsyrer hindrer betennelsesreaksjoner i mus.

Forskningsresultatene er publisert i det anerkjente vitenskapelige tidsskriftet Cell.

Betennelsesdempingen skjer ved at omega 3-fettsyrene binder seg til en reseptor, GPR120, som det finnes mye av i fettvev og hos celler i immunforsvaret, såkalte makrofager.

Fettsyrene og reseptoren virker på mange måter som en nøkkel i en lås, og det er ofte nok til å dempe en betennelsestilstand fullstendig.

Forskerne mener de er i nærheten av å ha avslørt fiskeoljens hemmelighet.

- Vårt forsøk viser hvorfor omega 3-fettsyrer virker mer potent mot betennelsesreaksjoner, sammenliknet med de medikamenter man normalt pleier å bruke, sier lege Jerrold Olefsky ved California-universitetet i en pressemelding..

- Vitenskapelig spennende Betennelsesreaksjoner er forbundet med utvikling av en rekke sykdommer som sukkersyke, åreforkalkning, Alzheimers, øyesykdommer og gikt. Men betyr forskningsresultatene at man er på sporet av hvorfor fiskeolje kan forebygge og bekjempe ulike lidelser?

- Det er meget vitenskapelig spennende , men det er for tidlig å blåse i hornet og rope eureka. For man skal alltid være svært forsiktig når det dreier seg om dyreforsøk, sier den danske professoren Jørn Dyerberg til Videnskab.dk.

Dersom virkningsmekanismen i mus kan overføres til mennesker, håper forskerne at man kan finne et stoff som kan binde seg enda sterkere til reseptoren GPR120 enn det omega 3 gjør.

Tida vil vise om det vil utgjøre en forskjell i bekjempelsen av gikt, øyesykdommer, diabetes, Alzheimers, demens og hjerte- og karsykdommer.