- Har funnet flere grove lovbrudd siste døgnet

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) startet granskningen av bemanningsbyråer i går.

SAMARBEIDER: Administrerende direktør i KS, Sigrun Vågen, arbeidsminster Hanne Bjurstrøm og direktør i Arbeidstilsynet, Ingrid Finboe Svendsen skal kartlegge sosial dumping i arbeidslivet. Foto Nina Hansen / Dagbladet
SAMARBEIDER: Administrerende direktør i KS, Sigrun Vågen, arbeidsminster Hanne Bjurstrøm og direktør i Arbeidstilsynet, Ingrid Finboe Svendsen skal kartlegge sosial dumping i arbeidslivet. Foto Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På bakgrunn av de hendelsene rundt Adecco Helse har Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) bestemt seg for å gjennomgå den sosiale dumpingen i kommunesektoren.

I formiddag møtte hun partene i arbeidslivet for å diskutere bruk av vikartjenester og sosial dumping ble et viktig tema i kjølvannet av Adecco-avsløringene. Arbeidstilsynet var også med på møtet. Hvordan tilsynet skal intensivere sine kontroller med bemanningsselskapene, var et av temaene som ble diskutert.

- Vi gjennomfører en nasjonal tilsynskampanje, der vi vil gå samla mot bemanningsforetakene, og 300 tilsyn mot sykehjem, varehandel og frisørbedrifter.

- Vi hadde ikke håpet på å finne flere funn, men vi må innrømme at vi allerede har avdekket lignende forhold på sykehjem som har tilknytning til Adecco. Dette er snakk om grovere brudd enn de som foreløpig er kjent. Dette er snakk om ansatte som har jobbet 16 timer i strekk og opptil 92 timer i uka, sier direktør i Arbeidstilsynet, Ingrid Finboe Svendsen, som legger til at nå skal gå breiere ut.

Oppnevner arbeidsgruppe Arbeidsgruppens mandat er ikke fastsatt, men Bjurstrøm sier at det er behov for å se på reglene knyttet til registrering av slike selskaper.

- Vi vil oppnevne en partssammensatt gruppe for å se på forholdene i kommunesektoren. Det er kommunenes ansvar å sørge for å levere skikkelige tjenester.

Men hovedansvaret ligger hos bemanningsselskapene. Dersom de ikke gjør en god jobb, blir det vanskelig for kommunene, sier statsråden, som sier at hun også vil innkalle en del bemanningsselskaper til et eget møte, sier Bjurstrøm til Dagbladet.

Dette møtet var ifølge statsråden bestemt på forhånd, men store deler omhandlet Adecco-saken og hvorvidt det er nødvendig og se på resten av helsesektoren.

- Dette tiltaket vil blant annet dreie seg om at Arbeidstilsynet vil utføre hypperige tilsyn, og se på kommunenes egne rutiner. I tillegg har vi i dag diskutert muligheten for en registerordning, der bemanningsbransjen vil registret og kommunen selv vil få muligheten til å sjekke ut bemmaningsbyråenes arbeid før de oppretter kontrakter, sier Bjurstrøm og understreker at Norge fremdeles vil være avhengige av de private aktørene i arbeidslivet.

KS sjekker ut sine forhold og håper å finne så lite saker som mulig, men det er ingen tvil om at det er svært urealistisk.

- Dette har gått langt utover det som er akseptabelt, sier administrerende direktør i KS, Sigrun Vågeng, som i dag var tilstede på møtet med arbeidsministeren.

I dag bruker vi 300 milliarder kroner på private tjenester, derav 6 milliarder på pleie og omsorg. Da forventer vi naturligvis at de blir brukt på en ordentlig måte.

Vi vil nå sette i gang en utredning og se hvordan det ser ut i arbeidslivet, tariffavtalene, og forsikre oss om at det ikke er snakk om flere tilfeller av sosial dumping i offentlig sektor, sier Vågeng.