Lørenskog-saken

- Har funnet flere identiteter

Politiets jakt på hvem som står bak krypto-sporet i Lørenskog-saken intensiveres. Mener det fortsatt er mulig å finne svaret på hva som skjedde med Anne-Elisabeth Hagen.

SPORLØST FORSVUNNET: Nærmere tre år har gått siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant. Ektemannen Tom Hagen er fremdeles siktet for drapet på sin kone. Foto: Privat
SPORLØST FORSVUNNET: Nærmere tre år har gått siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant. Ektemannen Tom Hagen er fremdeles siktet for drapet på sin kone. Foto: Privat Vis mer
Publisert

LØRENSKOG (Dagbladet): - Saken etterforskes fremdeles for fullt av mellom 20 og 30 personer fra politidistriktet, Kripos og Økokrim.

Påtaleansvarlig i Lørenskog-saken, Gjermund Hanssen, har på ingen måte gitt opp. Til tross for at det har gått nesten tre år siden starten på et av Norges mest omtalte krimmysterier, jobbes det intenst i jakten på svar.

Parallelt med politiadvokatens statusoppdatering for etterforskningen, går innspillingen av Netflix' kommende TV-serie om samme sak for fullt - bare 100 meter unna politiets kontor på Lørenskog.

OPTIMIST: Påtaleansvarlig Gjermund Hanssen har fremdeles tro på at det går an å løse Lørenskog-saken. Foto: Henning Lillegaard / Dagbladet
OPTIMIST: Påtaleansvarlig Gjermund Hanssen har fremdeles tro på at det går an å løse Lørenskog-saken. Foto: Henning Lillegaard / Dagbladet Vis mer

Men verken skuespillere, regissører eller politi har så langt kunnet svare på sakens største spørsmål: Hva skjedde med Anne-Elisabeth Hagen?

- Vi mener fortsatt det er potensial og mulig å komme videre, og at det gjenstår etterforskningsskritt som kan løse det spørsmålet, slår Hanssen fast.

NY SERIE: Her er de første bildene fra innspillingen av Netflix' Lørenskog-serie om forsvinningen av Anne Elisabeth Hagen. Video: Henning Lillegård / Magnus Paus. Vis mer

Identitetsjakten

De etterlyste Futurum-mennene, avtrykk fra Sprox-sko i Sloraveien 4, gjennomgang av flere tusen timer med videomateriale, hundrevis av avhør og jakt på butikker som selger bestemte konvolutter og strips. Bredden i politiets etterforskning av Lørenskog-saken har vært enorm.

Men innsatsen og ressursene har den siste tida blitt spisset. Hanssen betegner det som nå skjer, som en kraftsamling.

- En stor del av de samlede ressursene prioriteres nå inn mot kryptovaluta. Det betyr ikke at andre spor er lagt bort, men at ressursene prioriteres i den retningen. Det kommer stadig ny informasjon inn fra krypto-sporet - det er snakk om funn av flere identiteter, e-postadresser, telefonnumre og IP-adresser, sier politiadvokaten.

INGEN SVAR: 31. oktober i 2018 forsvant Anne-Elisabeth Hagen fra sitt hjem på Fjellhamar i Lørenskog. Vil vi noen gang få vite hva som skjedde med kona til en av Norges rikeste menn? Reporter: Audun Hageskal. Video: Kristoffer Løkås / Lars Eivind Bones Vis mer

Raskest mulig info

Som Dagbladet tidligere har omtalt, mener politiet alt tyder på at flere uidentifiserte personer har vært involverte i Lørenskog-saken. Nøyaktig hvor, har imidlertid blitt holdt tett til brystet. Fremdeles er det bare ektemannen Tom Hagen som er siktet for drap eller medvirkning til drap. I tillegg er en mann i 30-åra, omtalt som Kryptomannen, siktet for medvirkning til bortføring.

Hanssen ønsker ikke å tallfeste hvor mange identiteter som er funnet underveis i etterforskningen av krypto-sporet, men bekrefter at det dreier seg om flere. Årsaken til at det nå er nettopp dette sporet som er øverst på politiets liste med oppgaver, oppsummerer han kort:

- Vi må prioritere det vi har mest tro på. Det som raskest mulig kan gi oss informasjonen vi trenger.

Arbeidet med å etterforske krypto-sporet, er imidlertid omfattende både i omfang og tid. Ut ifra de tekniske funnene, har politiet slått fast at første sikre tegn til planlegging strekker seg tilbake til 28. juni i 2018. Sporet dreier seg om opprettelse av såkalte adresser for kryptovalutaene bitcoin og monero.

Drøye tre måneder seinere forsvant Anne-Elisabeth Hagen. Da dukket adressene igjen opp i det framsatte løsepengekravet mot ektemann og milliardær Tom Hagen, funnet i form av et trusselbrev i ekteparets bolig på Fjellhamar.

KOMMUNIKASJON: Motpartene i Hagen-saken skal ha kommunisert via Bitcoin. Slik ble det gjort, og slik kan politiet koble en potensiell gjerningsperson til denne kommunikasjonen. Video: Marie Røssland Vis mer

Nye undersøkelser

Å knekke koden og avsløre hvem som sto bak opprettelsen av bitcoin- og monero-adresser, vil potensielt kunne gi politiet svaret som oppklarer Lørenskog-mysteriet. Som Dagbladet tidligere har omtalt, ble det i starten av april i 2019 gjennomført det som er den eneste kjente utbetalingen fra Tom Hagen til den antatte motparten.

Fra et rom i Kripos' lokaler på Bryn i Oslo, ble det overført en sum som på det tidspunktet tilsvarte omkring ti millioner norske kroner. Politi i flere land fulgte med på transaksjonen. Målet var klart: De ville spore opp mottakeren av millionbeløpet. Et mål det ikke lyktes dem å nå.

I ettertid har politiet selv gått ut offentlig og bedt om hjelp i jakten på hvem som sto bak opprettelsen av adressene. Så seint som i sommer ble personer med kunnskap om kryptovaluta bedt om å ta kontakt.

- Etterlysningen vi hadde, med tanke på tips i krypto-sporet, resulterte i omkring 150 tips. Mange av dem genererte nye undersøkelser og informasjon, sier Hanssen, uten at han ønsker å gå i detalj om hva slags informasjon det dreier seg om.

Dagbladet har vært i kontakt med Tom Hagens forsvarer, advokat Svein Holden. Han ønsker ikke å gi noen kommentar i forbindelse med saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer