UNDERJORDISK: Dette satelittfotoet fra NASA viser en del av Amazonas. Nå har brasilianske forskere funnet en elv som er like lang som Amazonas, som befinner seg 4000 meter under bakken. Foto: NASA
UNDERJORDISK: Dette satelittfotoet fra NASA viser en del av Amazonas. Nå har brasilianske forskere funnet en elv som er like lang som Amazonas, som befinner seg 4000 meter under bakken. Foto: NASAVis mer

Har funnet hemmelig elv under Amazonas

Flere hundre ganger så bred som den verdenskjente elven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amazonas er verdens nest lengste elv og strekker seg 6000 km fra vest til øst på det sør-amerikanske kontinentet. Den imponerende elven, som fører like mye vann som de sju neste elvene på lista til sammen, har imidlertid en hemmelig bror langt under bakken, skriver The Guardian.

Det har brasilianske forskere funnet ut etter å ha analysert data fra 241 oljebrønner i området. Forskerne fant ut at grunnvannet flyter vertikalt ned fra brønnene til en dybde på 2000 meter. Fra 2000 meter og nedover flater vannstrømmen ut og renner nærmest helt horisontalt på 4000 meters dybde.

Den nye elven har fått navnet Hamza etter geofysikeren Valiya Hamza, som ledet arbeidet med å finne den.

Hamza starter i Acre-regionen under Andesfjellene og ender opp på dypet i Atlanterhavet. Men til tross for at Hamza har omtrent samme lengde som Amazonas, fører den langt mindre vann. Vannet som flyter gjennom Amazonas beveger seg fem meter i sekundet, mens Hamza beveger seg mindre enn en millimeter i timen.

Amazonas fører 133 000 kubikkmeter med vann i sekundet, mens Hamza fører stusselige 3900 kubikkmeter. Men det Hamza mangler på fart, tar den igjen på størrelsen. Amazonas er mellom én og 100 km bred, mens bredden på Hamza er mellom 200 og 400 km.

Forskeren Hamza sier at han vil gjøre flere tester og undersøkelser de nærmeste årene for å finne ut mer om den underjordiske elven.