Har funnet historiens mest verdifulle skatt, men hvor den ligger er en statshemmelighet

Selskapet som gjorde funnet av det spanske skatteskipet «San José» letter på sløret. Samtidig er omstendighetene rundt nøyaktig hvor milliardskatten ligger, fremdeles svøpt i mystikk.

SKIPSVRAK: Selskapet som gjorde funnet av det spanske skatteskipet «San José» letter på sløret. Video: AP Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den 8. juni 1708 var den spanske skatteflåten på vei fra Portobelo i Panama til Spania med store verdier som skulle finansiere den spanske kongen i arvefølgekrigen.

Men 14 kilometer utenfor den kolombianske kysten barket flåten sammen med britiske skip, og blant annet det spanske flaggskipet «San José» sank etter at kruttlageret tok fyr og eksploderte.

Bare elleve av de om lag 600 personene om bord overlevde, og de nærmest ubeskrivelige verdiene «San José» var lastet med, gikk til bunns.

Nettopp på grunn av de enorme verdiene skipet hadde om bord, ble det lenge beskrevet som skipsvrakenes «hellige gral», men i et svøpe av hemmelighold ble det i desember 2015 annonsert at man hadde gjort et funn.

Statshemmelighet

Skjulte gullskatter er stort sett forbeholdt fiksjonens verden, og blant annet Harrison Ford og Johnny Depp har i ulike skikkelser brukt flerfoldige timer på å jakte edle metaller fra en svunnen tid på det store lerretet.

Men denne dagen var det den kolombianske presidenten Juan Manuel Santos som kunne stråle fra podiet, og han la ikke skjul på hvor begeistret han var.

- Dette er den mest verdifulle skatten i menneskehetens historie, sa han, men stort mer fikk ikke offentligheten vite.

Det nøyaktige funnstedet er klassifisert som en statshemmelighet, og ikke før denne uka har Rob Munier, visepresidenten ved Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI), kommet med en uttalelse.

- Vi har holdt dette ekstremt hemmelig av hensyn til den kolombianske regjeringa.

Han forteller hvordan et ubemannet undervannsfartøy fant vraket på 600 meters dyp ved hjelp av sonar, og at det deretter dykket ned for å ta bilder på om lag ti meters hold. Det var slik de fant de avgjørende bevisene på at det var «San José» de hadde funnet. Dette er ifølge CNN det samme fartøyet som i 2009 fant vraket av Air France-flyet som styrtet utenfor Brasil.

- Vraket var delvis dekket av sedimenter, men bildene fra kameraet hadde heldigvis god nok oppløsning til at vi kunne identifisere de karakteristiske kanonene, sier Munier.

WHOI-visepresidenten forteller også at han ikke var på stedet da funnet ble gjort, men at han fikk høre om det via telefon.

- Det var et stort øyeblikk sier han.

Disputt

Det har versert flere anslag for hvor store verdier som ligger på havets bunn, men The Independent sier at det totalt skal være snakk om gull og edelsteiner verdt svimlende 140 milliarder norske kroner.

Nettopp derfor er det kanskje ikke så rart at det har vært noe uenighet om hvem som har rett på det Terje Formoe garantert ville ha beskrevet som «en helt fantastisk skatt».

I 1981 hevdet selskapet Sea Search Armada at de hadde funnet vraket, og med det fulgte en disputt om hvem som hadde hevd på skatten.

Amerikanerne ønsket 50 prosent av skipets verdier, som var vanlig finnerlønn på tida ifølge maritime lover. Colombia ønsker derimot å tilgodese det amerikanske selskapet med fem prosent.

I 2011 konkluderte en amerikansk domstol med at «San José» var kolombiansk eiendom.

Så seint som i forrige måned kom UNESCO med en oppfordring til Colombia om å ikke kommersialisere vraket på noe vis. Grunnen til skrivet er at landet ikke har skrevet under på havrettskonvensjonen til FN. Hadde så vært tilfelle, ville de hatt meldeplikt til UNESCO om sine planer for vraket.

Gullfunn

Denne fordelingen mellom finneren og vedkommende som har de territorielle rettighetene er annerledes i USA.

I 2015 fant en familie 51 mynter og til sammen tolv meter gullenke da de var på skattejakt utenfor kysten av Florida. I tillegg ble det funnet en Royal - en mynt som ble spesielt laget for den spanske kongen Felipe den femte. Den samme kongen som skulle finansiere arvefølgekrigen.

Familien Schmitt hadde også funnet gull i området utenfor Floridas kyst de to foregående åra.

I henhold til Floridas lovverk har staten krav på 20 prosent av funnet. Resten ble fordelt mellom skattejegerne og selskapet som utstyrte båten de brukte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer