- Har funnet hula til Døperen Johannes

28 trappetrinn nedenfor fant arkeologene vannet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Arkeologer tror de har funnet hula der Døperen Johannes døpte mange av sine disipler, melder nyhetsbyrået AP.

Innenfor huleinngangen fører 28 trappetrinn ned til et underjordisk basseng. I dag ble nyhetsbyrået invitert på en eksklusiv visning av stedet der en av Nytestamentets store personligheter kan ha utført sine gjerninger.

Hula ligger fire kilometer fra Ein Kerem, stedet som skal ha vært Døperens hjemby - og som nå er en del av Jerusalem i Israel. Reporteren fra AP ble blant annet vist helleristninger som hevdes å fortelle en historie om Døperen Johannes. Arkeologene viste også fram steinen de tror ble brukt til fotvaskingsseremonier, samt eksempler på de over 250 000 potteskårene de har funnet i hula - muligens til vannmugger brukt under dåpsseremonier.

- Døperen Johannes, som bare har vært en figur i evangeliene, blir nå gjort levende, sier den britiske arkeologen Shimon Gibson som har ledet utgravningene utenfor Jerusalem.

Andre i teamet medgir derimot at det ikke finnes konkrete bevis på at Døperen Johannes noen sinne har satt sin fot i hula

- Dessverre har vi ikke funnet noen inskripsjoner som fastslår dette, sier James Tabor, religionsprofessor ved universitetet i North Carolina.

Han og hans studenter har deltatt i utgravningene.

Men både Gibson og Tabor mener det er sannsynlig at helleristningene, inkludert en som viser en mann med stav kledd i dyreskinn, forteller historien om Døperen Johannes. Rissene stammer i fra den Bysantinske perioden og skal ha blitt laget av munker i det fjerde eller femte århundre.

- Jeg tror munkene hyllet Johannes på dette stedet fordi det hadde tilknytning til ham i lokal tradisjon, sier Gibson.

Han mener rissene, fotvaskesteinen, andre funn, og stedets nærhet til Døperens hjemby, er sterke indisier på at hula ble brukt av Johannes.

Hulen ligger på området til en israelsk kibbutz. Selv om et av medlemmene har visst om hulas eksistens, har den vært fylt med jord og sand nesten helt opp til taket. I 1999 ble Gibson bedt om han kunne undersøke hula mer nøye.

Gibson tror hula, som er 24 meter lang, fire meter bred og fire meter dyp, ble hugget ut i jernalderen mellom 800 og 500 år før Kristus.

- Troende må ha gått ned de 28 trappetrinnene. Til høyre har de lagt sine klær i en nisje hugget inn veggen. Nederst i trappen har de plassert høyre fot i en utgravd stein der rensende olje ble helt over, forteller Gibson.

BIBELHISTORISK: Den britiske arkeologen Shimon Gibson (t.v) og utgravningsleder Rafi Lewis tror de har funnet hula der Døperen Johannes døpte flere av sine disipler. I nisjen bak Lewis hode ble klærne lagt, mens foten ble satt i steinen for renselse før dåpen.
TROLIG: Selv om det ikke finnes konkrete beviser for at Døperen Johannes noen sinne har vært i hula, mener arkeologene at mye tyder på det. I dag fikk nyhetsbyrået AP en eksklusiv visning.
HULA: Dette er inngangen til hula. Da arkeologene startet arbeidet, var hula full av jord og sand - nesten opp til taket.
RISS: Denne figuren kan være av Døperen Johanmnes, mener arkeologene.
FOTRENS: Denne steinen er hugget slik at en kan plassere foten i den (størrelse 45). Her mener arkeologene at disiplene fikk føttene renset før dåpen.