Har funnet løsningen på hvorfor Hindenburg eksploderte

Tok «bare» 76 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Eksperter mener de har funnet løsningen på en 76 år gammel gåte, nemlig årsaken til at luftskipet Hindenburg forliste.

Hindenburg var et tysk luftskip som ble verdenskjent etter at hydrogengassen i løfteskroget eksploderte. Ulykka skjedde i mai 1937 i New Jersey. Hindenburg er det største luftfartøyet som noen gang er laget, sammen med søsterskipet Graf Zeppelin.

Ulykka førte til at man sluttet å bruke luftskip til transport. 35 mennesker mistet livet i Hindenburg-ulykka.

Mysterium Det er kommet flere teorier på hvordan ulykka kunne skje. Noen hevder at eksplosjonen kom av en bombe, eller at luftskipet ble skutt på fra bakken. Etter ulykka konkluderte etterforskere med at det hadde oppstått en lekkasje av hydrogengass og at en gnist førte til eksplosjonen.

Ingen fant ut årsaken til verken gasslekkasjen eller gnisten.

Rekonstruksjon En gruppe ingeniører har bygd mini-modeller av luftskipet, studert arkivbilder og intervju av øyenvitner i håp om å finne svaret på den 76 år lange gåten, ifølge The Independent

HINDENBURG: Her svever luftskipet Hindenburg over New York, rett ved Empire State Building. Foto: AP
HINDENBURG: Her svever luftskipet Hindenburg over New York, rett ved Empire State Building. Foto: AP Vis mer

Etterforskerne har jobbet med å utelukke teoriene om et terrorangrep mot luftskipet. Gruppen har rekonstruert hendelsesforløpet og avslører åraken til eksplosjonen.

Elektrisk storm Luftskipet var ladet med statisk elektrisitet som følge av et tordenvær. Åraken til lekkasjen av hydrogengass kan komme av en ødelagt ledning eller en gassventil som førte til at gassen lekket ut til ventilasjonssystemet.

- Jeg tror den mest sannsynlige mekanismen for å skape gnist er elektrostatisk, sier Jem Stansfield, ingeniør og leder for etterforskningsgruppen ved «South West Rresearch Institute» i USA.

Idet besetningen tok tak i landingstauene ble elektisiteten overført og besetningen «jordet» luftskipet. Eksplosjonen skjedde i luftskipets hale der gasslekkasjen fant sted.

- Jeg tror det var en massiv mengde hydrogengass gjennom den bakre delen av skipet. En tennkilde trakkk ned skipet og hele halen gikk opp i lufta, sier Dan Grossman, luftskiphistoriker.

EKSPLOSJON: Grunnen til eksplosjonen var at luftskipet var ladet med statisk elektrisitet. Da besetningen i skipet kom i kontakt med landingstau skapte det en gnist slik at hele skipets bakende gikk opp i lufta. Foto: AP
EKSPLOSJON: Grunnen til eksplosjonen var at luftskipet var ladet med statisk elektrisitet. Da besetningen i skipet kom i kontakt med landingstau skapte det en gnist slik at hele skipets bakende gikk opp i lufta. Foto: AP Vis mer
ULYKKE: 35 mennesker mistet livet i Hindenburg-ulykka i 1937. Foto: AFP
ULYKKE: 35 mennesker mistet livet i Hindenburg-ulykka i 1937. Foto: AFP Vis mer