Har funnet luke til tre helikoptre i tåketeppet

Søket etter de fem savnede nordmennene og Hercules-flyet intensiveres. 16 snøscootere dro ut i grålysningen.

 NYE STYRKER:  I grålysningen i dag, like før 05, kom en ny ladning mennesker og materiell, som satte kursen inn i leteområdet mot Sveriges høyeste fjell mot Kebnekaise (bak i bildet og videre innover mot høyre). FOTO: ANITA ARNTZEN/DAGBLADET.
NYE STYRKER: I grålysningen i dag, like før 05, kom en ny ladning mennesker og materiell, som satte kursen inn i leteområdet mot Sveriges høyeste fjell mot Kebnekaise (bak i bildet og videre innover mot høyre). FOTO: ANITA ARNTZEN/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NIKKALUOKTA (Dagbladet): Et positivt værglimt like før klokka 06 i de svært vanskelige leteforholdene på nordsiden av Sveriges høyeste fjell Kebnekaise:

Klokka 05.42 melder det norske Orion-spaningsflyet om en liten siktluke i det tette tåketeppet, som ligger over området der det norske Hercules-flyet antas å ha styrtet.

Det svenske Sjøfartsverket, som koordinerer den store aksjonen, melder nå at den ferske observasjonen gjør det mulig å sette inn tre helikoptre: et svensk 906-redningshelikopter, et svensk Super-Puma og et norsk Sea King.

Like før midnatt måtte de to norske Sea King-helikoptrene som er satt inn i søket, snu og settes på bakken på grunn av været.

- Planen er å forsøke å komme ned  med helikopter for visuelt å lete i området ved Kebnekaise og undersøke ytterligere noen av de varmepunktene som det norske Orion-flyet har observert, melder redningsledelsen.

16 nye snøscootere i morges Klokka 04.48, i grålysningen, satte ytterligere 16 snøscootere og flere beltevogner kursen fra Nikkaluokta til Kebnekaise fjellstasjon, som ligger ved foten av Kebnekaise, der man antar at det norske Hercules-flyet har havarert. 

I tillegg til svært vanskelige vær- og vindforhold, er det store snørasfare for letemannskaper på bakken.

Flere av militærpersonellet som reiser inn i leteområdet nå, er norske militære som har deltatt i øvelsen Cold Response, en øvelse også de fem savnede nordmennene var en del av.   

Dårlig vær, med sterk vind og tett snødrev gjorde søkeforholdene svært vanskelige i går kveld og i natt.

Lav tåke I morgentimene i dag er det opphold og lite vind i området Dagbladet befinner seg,  to-tre mil fra søkeområdet.

Det ligger imidlertid lav tåke i fjellet, noe som gjør sikten svært dårlig.  

I går lå skydekket så lavt som 500 meter. Fjellområdet det søkes i ligger opp til 2000 meter, og det ble i går rapportert om sikt på bare 20 meter. 

Trøbbel for helikoptre Det svenske sjøfartsverket melder imidlertid på sine hjemmesider at værprognosen for området er såpass dårlig at det ikke er sikkert at helikoptre kommer seg opp i lufta. Den opprinnelige planen er at helikoptersøket skal starte klokka 06.00.  

Igjennom natten har det norske Orion-spaningsflyet kretset i søkområdet, så langt uten resultat. 

tillegg til Orion-flyet, deltar to norske F16-fly, et Hercules-fly fra USA, to danske Merlin-helikoptre, et svensk politihelikopter, og et svensk redningshelikopter.   I tillegg er to svenske Jas 39 i beredskap. 

De savnede: •Oberstløytnant Truls Audun Ørpen (46), Oslo 

•Kaptein Bjørn Yngvar Haug (40), Ullensaker  

•Kaptein Siw Robertsen (45), Oslo  

•Kaptein Ståle Garberg (42), Oslo 

•Kaptein Steinar Utne (35), Oslo

 DRIVSTOFF:  Hjelpemannskaper er inne for å fylle opp med drivstoff for videre leting etter det bortkomne Hercules-flyet med fem savnede nordmenn ombord. Hjelpemannskapet har vært ute siden klokka 19 torsdag kveld, og kjører her ut igjen i området ved 03-tiden etter tanking. FOTO: ANITA ARNTZEN/DAGBLADET.
DRIVSTOFF: Hjelpemannskaper er inne for å fylle opp med drivstoff for videre leting etter det bortkomne Hercules-flyet med fem savnede nordmenn ombord. Hjelpemannskapet har vært ute siden klokka 19 torsdag kveld, og kjører her ut igjen i området ved 03-tiden etter tanking. FOTO: ANITA ARNTZEN/DAGBLADET. Vis mer