Har funnet mellom 300 og 400 døde i én by

Byen Rikuzentakata hardt rammet.

FULLSTENDIG ØDELAGT: Byen Rikuzentakata nord i Japan ble hardt rammet av jordskjelvet og tsunamien. Foto: AP Photo/Kyodo News
FULLSTENDIG ØDELAGT: Byen Rikuzentakata nord i Japan ble hardt rammet av jordskjelvet og tsunamien. Foto: AP Photo/Kyodo NewsVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Japanske redningsstyrker har funnet mellom 300 og 400 døde i byen Rikuzentakata i Iwate, melder nyhetsbyrået Reuters.

Kystbyen nord i Japan ble regelrett jevnet med jorden etter jordskjelvet med en styrke på 8,9 og den påfølgende tsunamien som rammet landet i går, ifølge lokalt politi.

Følg Dagbladets dekning live her.

Et par bygninger igjen Tsunamibølgen som traff byen skal ha vært rundt ti meter høy, og bilder fra stedet viser knuste bygninger, dekket av gjørme.

Tsunamien nådde opp til tredje etasje av Rådhuset, og bare et par bygninger står igjen i sentrum av byen, som huset 24 000 innbyggere før tsunamien, ifølge Kyodo News.

I tillegg skal kystområdene i byen Miyako og nesten hele byen Yamada være fullstendig ødelagt.

Frykter stigende dødstall Rundt 900 mennesker er nå bekreftet omkommet i Japan, ifølge CNN, som siterer den japanske TV-kanalen NHK. Myndighetene frykter imidlertid at tallet vil stige og ifølge japanske Kyodo News fryktes det nå at 1600 mennesker har mistet livet.

I tillegg fortsetter brannene i flere boligområder. Rundt 5,6 millioner husstander er uten strøm, og over én million uten vann.

Flere medier melder om desperate scener. I ett av de hardest rammede områdene kunne man høre rop om hjelp fra mennesker som var fanget under sammenraste bygninger, melder nyhetsbyrået Kyodo, ifølge NTB.

På taket av et sykehus i Iwanuma vaiet leger og sykepleiere med hvite flagg og rosa paraplyer, ifølge TV-kanalen Asahi. De hadde skrevet «HJELP» på engelsk og «MAT» på japansk i store bokstaver på taket.

Nordmenn fortsatt savnet De japanske myndighetene har i tillegg kommet med nye tsunamivarsler. Det meteorologiske instituttet i Japan advarer om at bølgene kan bli så høye som tre meter noen steder, ifølge Sky News.

HARDT RAMMET: En beboer prøver å ta seg fram i de ødelagte områdene i byen Rikuzentakata, hvor det i dag ble funnet mellom 300 og 400 omkomne. Foto: AP Photo/Kyodo News
HARDT RAMMET: En beboer prøver å ta seg fram i de ødelagte områdene i byen Rikuzentakata, hvor det i dag ble funnet mellom 300 og 400 omkomne. Foto: AP Photo/Kyodo News Vis mer

Utenriksdepartementet hadde i dag tidlig fortsatt ikke fått kontakt med mellom fem og ti nordmenn, som er savnet i Japan. De er etter det Dagbladet forstår alle bosatt i området ved den hardt rammede byen Sendai, men skal alle være bosatt i høyereliggende områder.

- Vi har håp om å komme i kontakt med dem i løpet av dagen, sa Frode Andersen, pressevakt i UD, til Dagbladet tidligere i dag.

Blant de savnede er sønnen til Bjarne Håkon Hanssen, Jonas Hanssen (18).

DEKKET AV GJØRME: Sammenraste bygninger i Rikuzentakata. Foto: AP Photo/The Yomiuri Shimbum, Naoki Ueda
DEKKET AV GJØRME: Sammenraste bygninger i Rikuzentakata. Foto: AP Photo/The Yomiuri Shimbum, Naoki Ueda Vis mer