NY KLODE: Planeten ser neppe akkurat ut som denne kunstneriske framstillingen av Gliese 832c, men kloden, som sirkler rundt sin sol i løpet av 32 dager, kan ha en temperatur lik jordas. Tegning: Wikipedia
NY KLODE: Planeten ser neppe akkurat ut som denne kunstneriske framstillingen av Gliese 832c, men kloden, som sirkler rundt sin sol i løpet av 32 dager, kan ha en temperatur lik jordas. Tegning: WikipediaVis mer

Har funnet ny klode 16 lysår unna

Gliese 832c kan være en beboelig planet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Astronomene har funnet en ny klode, og der er det underlig.

Gliese 832c er del av stjernebildet Tranen (Grus), og befinner seg 16 lysår fra jorda. Ifølge astronomene er det den nærmeste av mulig beboelige planeter som er oppdaget.

Planeten har en masse som er minst fem ganger så stor som jordas. Den sirkler rundt en sol - en rød dverg ved navnet Gliese 832.

Temperaturen på planeten er beregnet å være ganske lik jordas, hvis man kun regner utifra den energien den får fra sola den sirkler rundt.

Gliese 832c ligger mye nærmere sin sol enn distansen mellom jordkloden og sola. Men fordi Gliese 832 er en rød dverg, som utstråler betydelig mindre energi enn vår egen sol, har forskerne beregnet at overflatetemperaturen på jorda og den nyoppdagede planeten kan være sammenlignbar.

Enorme sesongvariasjoner Mye tyder imidlertid på at den kan ha en mye tettere atmosfære, noe som vil gjøre at det er mye varmere ved planetens overflate.

Året på Gliese 832c varer i 32 dager. I løpet av de 32 dagene planeten bruker på å sirkle sin sol, vil det være enorme årstidsvariasjoner, tror forskerne.

Oppdagelsen av Gliese 832c ble gjort av astronomen Robert A. Wittenmeyer fra Australia.

Planeten er nå plassert på en tredjeplasss på jordlikhetsindeksen (Earth Similarity Index). Indeksen gir en score fra 0 til 1, der 1 er helt like forhold som jorda. Gliese 832c får en score på 0.81.

Gliese er imidlertid nærmere jorda enn de to andre planetene som har en høyere score på jordlikhetsindeksen.

280 000 års reise Avstanden på 16 lysår er likevel lenger unna enn mennesket kan drømme om å reise innenfor vår teknologiske horisont:

Det fjerneste menneskeskapte objektet som er sendt ut i verdensrommet, Voyager 1, som ble sendt ut i 1977, er nå omkring 17 lystimer vekk fra jorda.

Den beveger seg igjennom rommet med en fart på 17 kilometer i sekundet. Med den farten vil Voyager bruke 17500 år på å tilbakelegge ett lysår, og 280 000 år å reise til Gliese 832c, 16 lysår unna.