JUNIOR-PLANET: Kepler-37b er en lilleputt i dette selskapet. Så vidt større enn månen vår, er det iallfall ikke størrelsen den nyoppdagede planeten kan skryte av. Foto: NASA.
JUNIOR-PLANET: Kepler-37b er en lilleputt i dette selskapet. Så vidt større enn månen vår, er det iallfall ikke størrelsen den nyoppdagede planeten kan skryte av. Foto: NASA.Vis mer

Har funnet ny og knøttliten planet

Den minste av sitt slag som noen gang er funnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Romforskerne jakter for fullt på planeter som kan minne om vår egen ute i rommet. Nå har NASAs Kepler-teleskop funnet en ny aktuell kandidat, av den litt mindre sorten.

Kepler-37b, som den nye planeten heter, er den minste planeten som noen gang er blitt funnet som tilhører en stjerne som minner om vår egen sol.

NASA opplyste om funnet i en pressemelding onsdag. Den nye planeten er mindre enn Merkur, som er den minste planeten i vårt solsystem etter at Pluto kontroversielt nok ble degradert til dvergplanet i 2006.

Bitte liten Den nye planeten ligger i systemet Kepler-37, som er rundt 210 lysår fra jorda i stjernekonstellasjonen Lyra. Mini-planeten er så vidt større enn månen vår, som igjen bare er en tredel av Jordas størrelse.

- Jeg synes det er en fantastisk teknologisk prestasjon at vi kan oppdage små steiner som denne. Dette betyr at vi er i stand til å oppdage alle de ulike typene planeter vi kjenner fra vårt eget solsystem, bare rundt andre stjerner, sier astrofysikeren Francois Fressin til BBC.

Kepler-37b er ikke alene om å kretse rundt den solaktige stjerna. To andre planeter er også oppdaget i området, de har fått bokstaven D og C som navneendelse. Begge disse er betraktelig større enn planeten som ble offentliggjort i dag.

I bildet øverst i saken ser du NASAs sammenlikning av de tre planetene, sett i forhold til Jorda, Mars og Merkur.

Kepler-teleskopet jakter på planeter for å finne en som kan ha liknende forhold som det vi har her på Jorda.

En fersk studie som tar utgangspunkt i eldre data fra Kepler, estimerer at Melkeveien har hele 17 milliarder planeter på størrelse med jorda.

Ingen atmosfære - består av stein Den siste i rekka av bekreftede planeter er altså langt mindre enn dette, men det er ikke bare størrelsen som skiller Kepler-37b fra vår planet.

Ifølge NASA ser det ikke ut til at planeten har en atmosfære, noe som gjør at den ikke kan støtte liv slik vi kjenner det.

Alt tyder imidlertid på at planeten består av stein.

NASA-forskerne mener funnet av miniplaneten er viktig til tross for at den nok ikke kan kalles en ny jordklode.

- Det faktum at vi har klart å oppdage den lille Kepler-37b tyder på at slike små planeter er vanlige, og flere overraskelser venter oss mens vi fortsetter å samle sammen og analysere dataene, sier Jack Lissauer ved NASAs forskningssenter i Moffett Field, California.

Er vi alene? Keplar ble skutt opp i 2009 og NASA brukte da store ord om prosjektet, som skulle bringe verden ett skritt nærmere det evige spørsmålet: Er vi alene?

- Dette ikke bare et vitenskaplig oppdrag; det er historisk. Det angriper noen veldig grunnleggende spørsmål, som har vært en del av menneskets genetikk helt siden de første kikket opp på himmelen, sa NASAs Ed Weiler på en pressekonferanse.

Og mye tyder på at vi nærmer oss det helt store funnet. Forskerne mener ikke lenger det er snakk om hvorvidt vi kommer til å finne den eller ei, men når.

Denne saken oppsummerer godt hvordan forskerne arbeider i jakten på det som iallfall teoretisk sett kan bli framtidige jordboeres hjem.