SAVNET: Politiet leter fremdeles etter savnede Arjen Kamphuis. Foto: Nederlandsk politi / NTB scanpix
SAVNET: Politiet leter fremdeles etter savnede Arjen Kamphuis. Foto: Nederlandsk politi / NTB scanpixVis mer

Har funnet padleåre som kan ha tilhørt Arjen Kamphuis (46)

Padleåra ble funnet i samme område som kajakken.

Politiet har funnet en padleåre som de mener kan tilhøre den savnede nederlenderen Arjen Kamphuis. Padleåra ble funnet av privatpersoner og levert til politiet i helga.

PADLEÅRE: Politiet mener padleåren tilhører Arjen Kamphuis (46). Foto: Politiet
PADLEÅRE: Politiet mener padleåren tilhører Arjen Kamphuis (46). Foto: Politiet Vis mer

Kamphuis var kollega av WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange, sikkerhetsekspert og forfatter av ei bok om informasjonssikkerhet for journalister.

- Vi har grunn til å tro at åra tilhørte Kamphuis, sier Bjarte Walla, assisterende politisjef ved Nordland politidistrikt.

Åra ble funnet i samme område som Kamhuis' kajakk og er av samme merke. Kamphuis kjøpte utstyret i Nederland før han reiste til Norge.

Leteaksjonen etter WikiLeaks-medarbeider Arjen Kamphuis (46) fortsetter for fullt.

Denne helga har politiet og den norske kystvakten søkt i sjøen mellom Fauske og Rognan uten at det har resultert i nye funn. Politiet vil fortsette søket i dag.

Forsvant på ferie i Norge

Siste sikre observasjon av nederlenderen er da han sjekket ut av Hotell Scandic i Bodø i 14-tiden 20. august, men en telefon som er knyttet til nederlenderen har vært slått på i et område utenfor Stavanger på kvelden 30. august. Kamphuis var på ferie i Norge da han forsvant.

Onsdag i forrige uke gikk politiet i Nordland ut med at de hadde gjort funn i sjøen søket etter Kamphuis. Det ble blant annet funnet en sammenleggbar kajakk som de mener tilhører den savnede. Kajakken ble funnet i Skjærstadfjorden mellom Fauske og Rognan.

Tre teorier

Walla sier de foreløpig ikke har indikasjoner på at nederlenderens ekspertise på datasikkerhet og kryptering gjør søket etter ham vanskeligere enn i andre saker. Politiet jobber etter tre hovedhypoteser, politiinspektør Bjarte Walla i Nordland politidistrikt.

1) Arjen er utsatt for en ulykke

2) Han holder seg frivillig i skjul

3) Han er gjenstand for en kriminell handling

I begynnelsen av september opplyste politiet at Kamphuis' mobiltelefon slo inn i Stavanger-området 30. august. Ifølge Åsted Norge hadde nederlenderens mobiltelefon et tysk SIM-kort.

- Betyr det at han snakket med noen på telefon som er i Norge?

- Vi driver etterforskning knyttet til basestasjonsinnslaget, og det gjenstår god del etterforskning knyttet til det. Vi har ennå ingen klar formening om hvordan basestasjonsinnslaget knytter seg til andre elementer i saken, svarte Walla i begynnelsen av september.

Det var Kripos som 29. august mottok en henvendelse fra nederlandsk politi om den savnede mannen. Saken ble deretter overført til lokalt politi som altså ba om og fikk bistand.