- Har funnet rennende saltvann på Mars

NASA avslører hemmeligheten om den røde planeten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag skal NASA avsløre en nyhet om Mars. Ifølge geolog og astrobiolog Hans Amundsen dreier det seg om et funn av svært saltholdig vann på den røde planeten.

- Det er rennende saltvann, blandet med støv, sier Amundsen til Dagbladet.

NASA har vært svært hemmelighetsfulle rundt de nye funnene, og har innkalt til en pressekonferanse i ettermiddag, men ifølge Amundsen er forskningsartikkelen allerede sluppet.

- På Mars er det steder der det ser ut som at noe pipler ut av fjellet, og man har lenge lurt på om det kan være vann. Nå har man funnet rester av salter - såkalte perklorater, som gir gode bevis på at dette er veldig salt vann, sier Amundsen til Dagbladet.

Perklorat dannes av kosmisk stråling på overflaten av Mars, ifølge astrobiologen.

- Perklorat er så pakket med oksygen at dersom det kommer i kontakt med organisk materiale vil det eksplodere. Det er et svært giftig stoff, sier han.

Så dette er altså både gode nyheter og dårlige nyheter, fortsetter Amundsen.

- Det er rennende vann, men ikke vann man kan dyrke noe i.

Amundsen har ledet Arctic Mars Analog Svalbard Expedition (AMASE), der de har brukt de Mars-liknende forholdene på Svalbard til å utvikle instrumenter som skal til den røde planeten.

De har vært med på å teste to av instrumentene som er på roveren «Curiosity» som brukes på Mars.

Han sier at det fortsatt er uklart om vannet kommer fra atmosfæren eller fra undergrunnen på Mars.

- Det som er sikkert er at saltene kommer fra planetens overflate, sier han.

At det er perklorat på Mars, har forskerne visst lenge, ifølge astrobiologen.

- Det nye er altså at det er i rennende vann, sier han.

Førsteamuensis ved Universitetet i Oslo, Stephanie Werner, framhever at vann lenge har blitt sett på som grunnlaget for liv slik vi kjenner det.

Derfor mener hun at det er særlig interessant om Nasa kan vise til varige forekomster av vann.

- Mars er en meget kald planet, med gjennomsnittstemperaturer på ned mot 60 minusgrader. Hvis de har funnet vann er det derfor veldig spennende om dette vannet kan holde seg i flytende form over tid, sier Stephanie Werner til Dagbladet.

ASTROBIOLOG Hans Amundsen er geolog og astrobiolog, og har ledet Arctic Mars Analog Svalbard Expedition (AMASE), der de har brukt de Mars-liknende forholdene på Svalbard til å utvikle instrumenter. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet
ASTROBIOLOG Hans Amundsen er geolog og astrobiolog, og har ledet Arctic Mars Analog Svalbard Expedition (AMASE), der de har brukt de Mars-liknende forholdene på Svalbard til å utvikle instrumenter. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet Vis mer