Har funnet sjelden genmutasjon hos finner. Ekstra disponert for vold og impulsiv sex

Vil spre seg med tiden.

GENMUTASJON: Genmutasjonen er knyttet til signalsubstansen serotonin, og resultatet av forandringen kan ifølge artikkelforfatter Roope Tikkanen beskrives som en ekstra følsomhet for, og et karakteristisk adferdsmønster i forbindelse med inntak av, alkohol. Genforandringen finnes i omlag 2,2 prosent av den finske befolkningen. Foto: Science Photo Library / NTB Scanpix
GENMUTASJON: Genmutasjonen er knyttet til signalsubstansen serotonin, og resultatet av forandringen kan ifølge artikkelforfatter Roope Tikkanen beskrives som en ekstra følsomhet for, og et karakteristisk adferdsmønster i forbindelse med inntak av, alkohol. Genforandringen finnes i omlag 2,2 prosent av den finske befolkningen. Foto: Science Photo Library / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er det vitenskapelige tidsskriftet Translational Psychiatry, utgitt av Nature-gruppen, som omtaler det de kaller en «genetisk mutasjon» hos omlag 2,2 prosent av den finske befolkning.

2,2 prosent høres kanskje ikke mye ut, men det dreier seg altså om cirka 100 000 personer. Tilsvarende mutasjon er ikke målbar i resten av verdens befolkning. Det viser gjennomgangen av materiale fra 52 forskjellige genbanker.

- Nettopp derfor er det riktig å snakke om et spesifikt finsk fenomen, sier Roope Tikkanen ifølge danske Politiken. Han er psykiater ved Helsinkis Universitet og hovedforfatteren av artikkelen.

«Impulsiv seksuell adferd» Genmutasjonen er knyttet til signalsubstansen serotonin, og resultatet av forandringen kan ifølge Tikkanen beskrives som en ekstra følsomhet for, og et karakteristisk adferdsmønster i forbindelse med inntak av, alkohol.

- Har man denne genforandringen, vil man ha en utpreget tendens til å miste selvkontrollen og opptre impulsivt og grensesøkende når man har drukket. Også i forbindelse med relativt beskjedne mengder alkohol som slettes ikke påvirker andre mennesker uten denne mutasjonen.

Han peker også på at personer med mutasjonen fort kan ty til det han kaller «impulsiv seksuell adferd» eller utøvelse av vold.

Sprer seg Undersøkelsen bygger i all hovedsak på psykiatriske intervju og genetisk materiale som en annen av artikkelens forfattere, professor Matti Virkkunen, samlet inn for omlag 20 år siden.

Han jobbet da med en gruppe finske alkoholikere og deres familier for å finne ut om det var en sammenheng mellom biologiske risikofaktorer og voldelig adferd.

Tikkanen har så brukt dette materialet, og fant ut at mutasjonen dukker opp hos åtte prosent av alle finner som har vært i konflikt med loven i forbindelse med voldsutøvelse. Der forekommer det altså fire ganger så hyppig som i den allmenne befolkningen.

Grunnen til at genforandringen dukket opp, er ifølge Tikkanens teori at Finland i lange perioder har vært et temmelig isolert samfunn.

Med tiden vil denne mutasjonen spre seg etter hvert som finner flytter på seg og bosetter seg i andre land.