Har funnet sort hull 600 millioner ganger så massivt som sola

Omslynges av gass som beveger seg med en fart på 1,8 millioner kilometer i timen.

TUNG MATERIE: Galaksen NGC 1332 fotografert med Hubble-teleskopet. I galaksens sentrum ligger et sort hull med en masse 600 millioner ganger så stor som sola, ifølge en ny forskningsrapport.
TUNG MATERIE: Galaksen NGC 1332 fotografert med Hubble-teleskopet. I galaksens sentrum ligger et sort hull med en masse 600 millioner ganger så stor som sola, ifølge en ny forskningsrapport. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sorte hull er usynlige og kan aldri sees, men gir seg til kjenne ved hvordan de påvirker materien i verdensrommet rundt dem.

Ved å rette radioteleskopene i Andesfjellene mot sentrum av den fjerne galaksen NGC 1332 har astronomene funnet en ny metode de mener kan måle de sorte hullenes masse med en helt ny grad av nøyaktighet.

For å beregne massen til det sorte hullet har forskerne målt utslippene av karbonmonoksid fra kalde gasser som sirkler rundt det sorte hullet. Gassen sirkler rundt det sorte hullet med en fart på 1,8 millioner kilometer i timen (1,1 millioner mph).

Med utgangspunkt i dette mener forskerne at det sorte hullet i sentrum av galaksen NGC 1332, har en masse tilsvarende 600 millioner soler.

Galaksen ligger 73 millioner lysår fra jorda, skriver universitetet Rutgers på sine hjemmesider.Observasjonene av det sorte hullet er gjort ved Atacama Large Millimeter/submilimeter Array (ALMA) som ligger på 5000 meters høyde i Chile. Funnet er publisert i Astrophysical Journal Letters.  - Milepæl - Dette er første gang ALMA har analysert banen til kald molekylær gass i gravitasjonsfeltet til et supermassivt sort hull. Det er en milepæl for ALMA, sier professor i fysikk og astronomi ved UCI, Aaron Barth til UCI News.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer