FANT NARKOSPOR: Britiske myndigheter har funnet spor av kokain i fire ulike drikkevannskilder. Det skal være en konsekvense av at bruken av det illegale stoffet er blitt svært utbredt i Storbritannia. Foto: AFP/FRANCK FIFE/NTB Scanpix
FANT NARKOSPOR: Britiske myndigheter har funnet spor av kokain i fire ulike drikkevannskilder. Det skal være en konsekvense av at bruken av det illegale stoffet er blitt svært utbredt i Storbritannia. Foto: AFP/FRANCK FIFE/NTB ScanpixVis mer

Har funnet spor av kokain i britisk drikkevann

- Vi bruker mest i Vest-Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Estimater viser at hele 700 000 briter mellom 16 og 59 år bruker kokain årlig, og kokainbruken er nå så utbredt at det er funnet spor av stoffet i drikkevannskilder i Storbritannia, skriver Daily Mail.

I undersøkelser av springvannet fra fire ulike kilder, har man påvist det narkotiske stoffet i såkalt metabolisert form, noe som viser at kokainen allerede har gått gjennom menneskekroppen.

Nivåene skal være så lave at de ikke skal utgjøre noen helsetrussel, men det viser hvor utbredt kokainbruken er blitt i Storbritannia, mener ekspertene.

På pengesedler Fra tidligere er det kjent at spor av kokain er å finne på så å si hver eneste pengeseddel som er i omløp i Storbritannia, i tillegg til at det er funnet på toaletter i House of Commons, og ved to tredjedeler av Cambridge-collegene.

Likevel var det mer overraskende å finne spor av det illegale stoffet i drikkevann som er gjennomgått omfattende rensetiltak.

Benzoylecgonine, som er navnet på kokain i sin metaboliserte form, er blitt avdekket i tester utført av britiske Drinking Water Inspectorate.

Dette er det samme stoffet man leter etter ved urintesting for kokainbruk.

- Bruker mest - Vi bruker mest kokain i Vest-Europa, sier Steve Rolles i den politiske tankesmia Transform, som er opptatt av russpørsmål.

- Kokain er blitt billigere og billigere samtidig som bruken har økt, sier han.

Kokain er det eneste utbredte narkotiske stoffet hvor bruken har økt totalt sett siden 1996, og man tror den fallende prisen på stoffet i Storbritannia er årsaken.

På 1980- og 90-tallet var stoffet for de rike og fasjonable, men i dag er det brukt av alle samfunnslag. Man regner med at en av tjue britiske 15- og 16-åringer har prøvd kokain.

Antall mennesker som har fått behandling for kokainavhengighet økte fra 10 770 i 2006-07, til 12 592 i 2007-08.

En rapport fra St. George-universitetet i London konkluderte med at kokain krevde 115 menneskeliv i Storbritannia i 2012.