Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har funnet spor etter en bekk på Mars

Funnet er det første av sitt slag.

TYDELIGE SPOR: «Curiosity» har funnet spor etter en bekk på Mars. Bildet sammenligner funnene på Mars med et uttørket elveleie på jorda. Foto: AP Photo / NASA
TYDELIGE SPOR: «Curiosity» har funnet spor etter en bekk på Mars. Bildet sammenligner funnene på Mars med et uttørket elveleie på jorda. Foto: AP Photo / NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NASAs atomdrevne sekshjuling «Curiosity» har funnet spor etter en gammel bekk på Mars, melder NASA på sine nettsider.

Funnet er det aller første av sitt slag og størrelsen og formen på steinene i elveleiet viser at de har blitt fraktet med vann. På bildene kan en se stykker av sementert grus som har dannet seg på bunnen.

Funnene antyder at vannet også rant raskt og dypt, og gir mer troverdighet til teoriene om at det en gang fantes liv på planeten.

Tidligere har satelittbilder antydet at det en gang var elver på Mars, men de nye funnene er et langt tydeligere bevis.

Mange hypoteser Størrelsen og formen på steinene kan si noe om både hastighet, lengde og hvor lenge det er siden bekken rant.

- Fra størrelsen på småsteinen kan vi tolke det slik at vannet beveget seg rundt 0,9 meter i sekundet, og at det var omtrent ankel- eller hoftedybde, sier William Dietrich ved University of California, i NASAs pressemelding.

- Det har blitt skrevet mye om hypotesene rundt vann på Mars og strømmene i elvene. Dette er første gang vi faktisk ser spor av at vann har rent på Mars. Dette er en overgang fra spekulasjoner om størrelsen på elveleiene til å faktisk observere det, sier han.

VANN PÅ MARS: Formen og størrelsen på steinene og grusen i bunn av elveleiet kan si mye om bekkens størrelse og hastigheten på vannet. Foto: AFP PHOTO / NASA/JPL-Caltech/MSSS/
VANN PÅ MARS: Formen og størrelsen på steinene og grusen i bunn av elveleiet kan si mye om bekkens størrelse og hastigheten på vannet. Foto: AFP PHOTO / NASA/JPL-Caltech/MSSS/ Vis mer

NASA-forskerne tror at vannet rant kontinuerlig eller for lange tidsperioder, ikke kun en gang eller to i et par år.

Kjemiske analyser «Curiosity» vil fortsette sitt arbeid ved elveleiet og gjøre kjemiske analyser av stenene for å kunne fastslå hva de er sammensatt av. Kanskje vil analysen avdekke flere kjennetegn ved elvene som en gang dannet grusen.

Sekshjulingen vil også bevege seg mot Mount Sharp, hvor den skal studere leire og sulfatmineraler.

«Curiosity» landet i august og starter nå arbeidet på et av de største spørsmålene der oppe: Er det - eller har det vært - forhold på Mars som kan opprettholde liv?

Farkosten utgjør kjernen av oppdraget Mars Science Laboratory (MSL), og er det historisk største og mest avanserte fartøyet til å lande på Den røde planeten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media