Har funnet sprengstoff ved atomkraftverket i Ringhals

Svensk politi har skjerpet sikkerheten ved landets atomkraftverk.

RINGHALS: Ved en rutinekontroll ble det funnet sprengstoff på en lastebil på vei inn til atomkraftverket i Ringhals. Foto: Annika Örnborg
RINGHALS: Ved en rutinekontroll ble det funnet sprengstoff på en lastebil på vei inn til atomkraftverket i Ringhals. Foto: Annika ÖrnborgVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB/Dagbladet): Det har blitt funnet sprengstoff på en lastebil inne på atomkraftverket i Ringhals sitt område, skriver Vattenfall, som er deleier av kraftverket, i en pressemelding.

Sprengstoffet, som skal være av sivil type som brukes på byggeplasser, ble funnet av bombehunder på en stor lastebil inne på atomkraftverkets område.

Ifølge den svenske avisa Expressen ble sprengstoffet funnet ved en rutinekontroll.

Politiet mistenker at det skulle benyttes i en sabotasjeaksjon og gjennomsøkte natt til torsdag hele det store anlegget med bombehunder.
 
Under stigetrinn Lastebilen sprengstoffet ble funnet i, hadde vært inne på Ringhals-kraftverkets område i flere uker. Først da den skulle inn på den strengt beskyttede driftsdelen av anlegget, der atomreaktorene befinner seg, ble det oppdaget.

- Under det øverste stigtrinnet på lastebilen sitter det et brannslukningsapparat. Det var på dette at det mistenkelige stoffet ble funnet, opplyser kraftverkets kommunikasjonssjef Gösta Larsen.

Ifølge ham var det snakk om en knyttnevestor klump, men det var ikke festet noen tennmekanisme på sprengstoffet.

Larsen tror heller ikke at mengden var stor nok til å kunne påføre atomreaktorene nevneverdig skade.

Avhørt sjåføren Politiet har avhørt den kvinnelige sjåføren av lastebilen, som ikke skal ha hatt kjennskap til sprengstoffet.

- Hun har fortalt om lastebilens bevegelser inne på området, men er ikke mistenkt for noen forbrytelse. Kjøretøyets bevegelser blir nå et av utgangspunktene for vår videre etterforskning, opplyser politiets talsmann Tommy Nyman.

Ifølge Nyman har politiet foreløpig ingen mistenkte i saken. Sprengstoffet skal nå analyseres i et forsøk på å fastslå hvor det kommer fra.

Ringhals har fire reaktorer og ligger rundt seks mil sør for Göteborg.

Økt sikkerhet Stig Isaksson ved Strålsäkerhetsmyndigheten forteller at de øvrige atomkraftverkene i landet øyeblikkelig ble varslet om å øke sikkerheten.

- Selvfølgelig er det alvorlig om noen prøver å ta med sprengstoff inn på et atomkraftverk. Det har ikke skjedd på mange år, sier Isaksson til Aftonbladet.

Han forteller at han ikke vet om det har vært trussler mot atomkraftverket.

- Men vi det er ennå på et tidlig stadium, og får se hva etterforskingen viser, sier Isaksson til den svenske avisa.