Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har funnet «super-jord» 180 lysår unna jordkloden

2,5 ganger større og tolv ganger så massiv som vår egen planet.

SUPERJORD: Denne planeten er mye større enn Jorda og er akkurat oppdaget av Kepler-romobservatoriet. Foto: David A. Aguilar/CfA
SUPERJORD: Denne planeten er mye større enn Jorda og er akkurat oppdaget av Kepler-romobservatoriet. Foto: David A. Aguilar/CfA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nasa jubler etter at Kepler-romobservatoriet har fått øye på den første fremmede planeten siden romfartøyet ble rammet av problemer i mai 2013, skriver NBC News.

Den nyoppdagede verdenen går under navnet HIP 116454b. Planeten er en «superjord» omlag to og en halv ganger så stor og tolv ganger mer massiv enn vår egen klode.

«Superjorda» ligger 180 lysår unna vår egen planet Tellus, men likevel nær nok til at den lar seg undersøke med de rette instrumentene, hevder forskere.

- Fugl Føniks - Som en fugl Føniks som reiser seg fra asken er Kepler født på ny og er igang med å gjøre nye oppdagelser, sier førsteforfatter i den ferske studien, Andrew Vanderburg ved astrofysikksenteret Harvard-Smithsonian.

- Og det som er enda bedre, er at denne nye planeten er moden for oppfølgingsstudier, legger han til.

Kepler ble sendt ut i mars 2009 på et tre og et halvt år langt oppdrag for å finne ut hvor ofte jordliknende planeter dukker opp rundt vår galakse Melkeveien.

Romfartøyet har funnet nær 1000 bekreftede planeter og rundt 3200 andre kandidater.

Formørker stjernen Det er flere måter å påvise såkalte eksoplaneter (ekstrasolare planeter, planeter utenfor vårt solsystem, red.anm.) på. Romteleskopet Kepler benytter seg av passasjemetoden , og registrerer hvordan lysstyrken avtar når planeten passerer direkte foran stjernen. Kort fortalt, registrerer den når en planet passerer foran moderstjernen sin og «formørker» den.
Skal denne metoden fungere, må utsyret fungere optimalt. Kepler mistet denne evnen da romobservatoriet i mai 2013 fikk tekniske problemer.

I mai i år hadde Nasa funnet tekniske løsninger som førte til grønt lys for et toårig prosjekt som er kalt K2. Men Kepler oppdaget HIP 116454b allerede en tid før dette. I februar oppdaget Vanderburg og hans kolleger en «passasje» av denne planeten gjennom Keplers teleskoper etter ni dagers testing.

Senere har astronomene klart å få funnet av den nye «superjorda» bekreftet.

For varm for liv Den nye planeten ligger 13,5 millioner kilometer fra moderstjernen sin. HIP 116454b skal være for varm til at det skal kunne være liv på den, ifølge forskerne.

Studien er akseptert og vil bli publisert i det vitenskapelige tidsskriftet The Astrophysical Journal.