Har funnet «super-jord» 180 lysår unna jordkloden

2,5 ganger større og tolv ganger så massiv som vår egen planet.

SUPERJORD: Denne planeten er mye større enn Jorda og er akkurat oppdaget av Kepler-romobservatoriet. Foto: David A. Aguilar/CfA
SUPERJORD: Denne planeten er mye større enn Jorda og er akkurat oppdaget av Kepler-romobservatoriet. Foto: David A. Aguilar/CfA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nasa jubler etter at Kepler-romobservatoriet har fått øye på den første fremmede planeten siden romfartøyet ble rammet av problemer i mai 2013, skriver NBC News.

Den nyoppdagede verdenen går under navnet HIP 116454b. Planeten er en «superjord» omlag to og en halv ganger så stor og tolv ganger mer massiv enn vår egen klode.

«Superjorda» ligger 180 lysår unna vår egen planet Tellus, men likevel nær nok til at den lar seg undersøke med de rette instrumentene, hevder forskere.

- Fugl Føniks - Som en fugl Føniks som reiser seg fra asken er Kepler født på ny og er igang med å gjøre nye oppdagelser, sier førsteforfatter i den ferske studien, Andrew Vanderburg ved astrofysikksenteret Harvard-Smithsonian.

- Og det som er enda bedre, er at denne nye planeten er moden for oppfølgingsstudier, legger han til.

Kepler ble sendt ut i mars 2009 på et tre og et halvt år langt oppdrag for å finne ut hvor ofte jordliknende planeter dukker opp rundt vår galakse Melkeveien.

Romfartøyet har funnet nær 1000 bekreftede planeter og rundt 3200 andre kandidater.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer