Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har funnet svar på økt brystkreftrisiko

Dansk forskning gir håp om bedre behandling av krefttypen som rammer nær 3000 norske kvinner årlig.

VANLIG KREFTFORM: Brystkreft vil ramme 1 av 11 norske kvinner i løpet av livet. Nå har danske forskere gjort funn som kan gi mer målrettet behandling for mange brytkreftrammede. 
Foto: NINA/HANSEN, Dagbladet
VANLIG KREFTFORM: Brystkreft vil ramme 1 av 11 norske kvinner i løpet av livet. Nå har danske forskere gjort funn som kan gi mer målrettet behandling for mange brytkreftrammede. Foto: NINA/HANSEN, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste tiåra har det vært kjent at mutasjoner i genet BRCA2 gir økt risiko for brystkreft. Forskere ved Københavns Universitet har nå funnet ut hvordan dette genet fungerer, og vil bruke sine funn til mer målrettet kreftbehandling.

Resultatene ble publisert i det anerkjente tidsskriftet EMBO Reports i går.

Mutasjonene i BRCA2-genet er arvelige, og forhøyet brystkreftrisiko går i arv fra mor til datter.

1 av 11 får brystkreft I Norge lever rundt 35 000 kvinner med diagnosen brystkreft, og krefttypen er den som oftest rammer norske kvinner. 1 av 11 kvinner vil utvikle brystkreft i løpet av livet. I 2008 ble det registrert 2774 nye brystkrefttilfeller i Norge, opplyser legemiddelprodusenten Roche.

Mellom fem og ti prosent av alle brystkrefttilfeller er arvelige, og mutasjoner i BRCA2 er blant de hyppigste årsakene til arvelig brystkreft.

- Genet beskytter mot utvikling av kreft. Våre resultater viser at BRCA2 stanser veksten av celler med skader i arvematerialet, sier lektor Claus Storgaard Sørensen og utdyper:

- BRCA2 fungerer som bremsene i en bil. Når det skjer feil i kroppens arvemateriale, må cellene bremses for at skadene skal bli reparert.

Forskningsgruppas funn gir ikke bare en forklaring på hvorfor genmutasjonene øker risikoen for brystkreft, men gir også nye behandlingsmuligheter.

- Overraskende - Faktisk er resultatene ganske overraskende. De viser nemlig at celler med BRCA2-mutasjoner på lengre sikt er mer følsomme for strålebehandling enn celler uten slike mutasjoner, sier Claus Sørensen.

Dermed ser det ut til at brystkreftpasienter med denne genfeilen kan få større effekt av strålebehandling enn pasienter uten denne genmutasjonen.

Neste skritt for de danske forskerne blir å undersøke nærmere de ulike formene for BRCA2-mutasjoner som finnes hos pasienter med brystkreft, slik at man kan få en bedre indikasjon på når strålebahndling er en god idé.