Har funnet tapt kontinent under Europa

Kontinentet skal ha dukket under jordskorpa for millioner av år siden, men mange av oss har trolig gått rundt på restene.

TAPT KONTINENT: Forskere ved universitetet i Utrecht har funnet et tapt kontinent som dukket under Sør Europa for millioner av år siden. Det skal være fra dette kontinentet at fjellkjeder som Alpene oppsto. Foto: Reuters / NTB Scanpix
TAPT KONTINENT: Forskere ved universitetet i Utrecht har funnet et tapt kontinent som dukket under Sør Europa for millioner av år siden. Det skal være fra dette kontinentet at fjellkjeder som Alpene oppsto. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Glem Atlantis, nå har forskere funnet det som omtales som «et tapt kontinent», begravet under Sør-Europa.

«Greater Adria» skal være på størrelse med Grønland, og ble funnet mens forskerne rekonstruerte den komplekse geologiske evolusjonen av Middelhavsregionen, som strekker seg fra Spania til Iran.

Forskernes forklaring er at kontinentet skilte seg fra Nord-Afrika, før det ble begravet langt under jordoverflaten for om lag 140 millioner år siden.

Studien ble nylig publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Gondwana Research, og ifølge forskningleder Douwe van Hinsbergen ved universitetet i Utrecht er sannsynligheten stor for at du har vært der.

- Et stort antall turister tilbringer feriene sine på det tapte kontinentet uten å vite om det, sier professoren til CNN.

Fortsatt rester i Italia og Kroatia

Hinsbergen forteller at de fleste fjellkjedene som ble undersøkt, skal ha oppstått fra det til nå «ukjente» kontinentet for mer enn 200 millioner år siden.

Det meste av «Greater Adria» skal ha vært under havet, dekket av grunn sjø, korallrev og sedimenter som formet store steinformasjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer