Har funnet tapt kontinent under Europa

Kontinentet skal ha dukket under jordskorpa for millioner av år siden, men mange av oss har trolig gått rundt på restene.

TAPT KONTINENT: Forskere ved universitetet i Utrecht har funnet et tapt kontinent som dukket under Sør Europa for millioner av år siden. Det skal være fra dette kontinentet at fjellkjeder som Alpene oppsto. Foto: Reuters / NTB Scanpix
TAPT KONTINENT: Forskere ved universitetet i Utrecht har funnet et tapt kontinent som dukket under Sør Europa for millioner av år siden. Det skal være fra dette kontinentet at fjellkjeder som Alpene oppsto. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Glem Atlantis, nå har forskere funnet det som omtales som «et tapt kontinent», begravet under Sør-Europa.

«Greater Adria» skal være på størrelse med Grønland, og ble funnet mens forskerne rekonstruerte den komplekse geologiske evolusjonen av Middelhavsregionen, som strekker seg fra Spania til Iran.

Forskernes forklaring er at kontinentet skilte seg fra Nord-Afrika, før det ble begravet langt under jordoverflaten for om lag 140 millioner år siden.

Studien ble nylig publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Gondwana Research, og ifølge forskningleder Douwe van Hinsbergen ved universitetet i Utrecht er sannsynligheten stor for at du har vært der.

- Et stort antall turister tilbringer feriene sine på det tapte kontinentet uten å vite om det, sier professoren til CNN.

SPEKTAKULÆRE BILDER: Denne videoen viser hvordan det nordamerikanske kontinentet lyser opp mot verdensrommet. NASA kaller det noen av de mest spektakulære nattebildene av Nord-Amerika noensinne. Video: NASA / Dagbladet. Vis mer

Fortsatt rester i Italia og Kroatia

Hinsbergen forteller at de fleste fjellkjedene som ble undersøkt, skal ha oppstått fra det til nå «ukjente» kontinentet for mer enn 200 millioner år siden.

Det meste av «Greater Adria» skal ha vært under havet, dekket av grunn sjø, korallrev og sedimenter som formet store steinformasjoner.

Disse steinformasjonene skal ha blitt skrapt av som rur da kontinentet dukket ned under Sør-Europa, og blitt til blant annet Alpene, og andre fjellområder i Balkan, Hellas og Tyrkia.

De eneste gjenværende delene av selve kontinentet skal være en stripe som går fra den italienske byen Torino, via Adriaterhavet, og ned mot hælen av «støvelen» helt sør i Italia, samt enkelte plasser i Kroatia.

Har du vært på disse plassene, kan det tenkes at du har vandret på restene av «Greater Adria».

Professor ved Universitetet i Oslo, Trond H. Torsvik, har vært med på forskerteamet som har funnet det nye kontinentet. Dagbladet har ikke lyktes å få en kommentar fra Torsvik tirsdag.

- Geologisk kaos

Dette er ekstremt spennende og viktig kunnskap, mener Atle Rotevatn, professor, struktur- og reservoargeologi ved Universitetet i Bergen.

De geologiske fingeravtrykkene fra det tapte kontinentet har vært kjent. Men fram til nå er det ingen som har klart å sette sammen alle de små puslespillbrikkene til en komplett rekonstruksjon, slik forskerne nå har gjort.

Ifølge Rotevatn er det spesielt imponerende når det gjelder den komplekse Middelhavsregionen, som er unik i en geologisk kontekst.

VIKTIG KUNNSKAP: Det mener professor Atle Rotevatn ved UiB. Foto: NTVA
VIKTIG KUNNSKAP: Det mener professor Atle Rotevatn ved UiB. Foto: NTVA Vis mer

- Plategrensene i regionen er ekstremt komplekse. De bukter og svinger seg fram og tilbake, så det er veldig vanskelig å nøste opp i den geologiske historien, sier Rotevatn til Dagbladet.

Van Hinsbergen beskriver Middelhavsregionen som «et geologisk kaos» overfor CNN, og sammenlikner plategrensene der med Himalaya, som er den strake motsetningen.

- I Himalaya kan du følge disse lange plategrensene over lange strekninger, som gjør det langt enklere å kartlegge hvordan området har utviklet seg, forklarer Rotevatn.

Vil utvikle skattekart

Prosjektet har krevd omfattende samarbeid på tvers av landegrenser. Ved hjelp av rekonstruksjonsprogrammer har forskerne «skrelt av» lag for å gå tilbake til en tid der jorda så helt annerledes ut enn den gjør i dag.

De mener at «Greater Adria» begynte å rive seg løs for omtrent 240 millioner år siden. 100 millioner år seinere var det altså på vei ned under Sør-Europa.

Til National Geographic sier Hisbergen at rekonstuksjonen av fortida er essensiell for å forstå nåtida.

- Alt du ser rundt seg som ikke er tre eller tekstiler har en gang blitt funnet av en geolog i et fjell, sier professoren, som håper modellen de har utviklet kan brukes til å utvikle moderne geologiske skattekart over nødvendige forekomster av naturressurser.

«GREAT BLUE HOLE»: Forskere har for første gang kartlagt hva som befinner seg på bunnen av synkehullet utenfor kysten av Belize. Video: CNN Vis mer

Det kan Atle Rotevatn stille seg bak.

- Det er utrolig viktig og ikke minst spennende å forstå de grunnleggende prosessene på jorda, og hvordan ting har blitt til. Det har også en viktig anvendelse både nå og i framtida - for å finne naturressurser må vi også forstå de geologiske prosessene, sier han

Når det gjelder utvikling av såkalte geologiske skattekart tror Rotevatn dette er fullt mulig å få til dersom modellen er god.

Han viser til en studie publisert i vitenskapstidsskriftet Nature i 2010, der blant andre Trond H. Torsvik utviklet et geologisk skattekart for diamanter som kommer til overflaten gjennom geologiske prosesser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer