Har funnet to døde terrorister i kjøpesenteret

Det somaliske miljøet i Larvik er taust om ettersøkt landsmann (23).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LARVIK / OSLO (Dagbladet): SISTE: To av tre døde personer som først i går ble funnet inne i kjøpesenteret Westgate Shopping Mall, er trolig terrorister.

Den tredje er en kenyansk soldat, opplyser en talsmann for den kenyanske parlamentskomiteen, som gransker terrorsaken der minst 67 mennesker til drept helgen 21. og 22. september, til BBC i dag.

Talsmannen begrunner identifiseringen av to terrorister med at det ble funnet AK47-våpen ved siden av begge de døde kroppene. Og politi og det militære i Kenya bruker ikke AK47

Myndighetene i Kenya antyder fortsatt at det var mellom 10 og 15 terrorister i kjøpesenteret, men overvåkningskameraene viser bare fire menn - blant dem den etterlyste nordmannen.

Da kenyanske myndigheter frigjorde den første videoen med fire terrorister for to uker siden, ble hovedmannen utpekt til å komme fra Sudan. Alle fire ble navngitt. Navnet som 23-åringen brukte i Larvik, var ikke blant de fire navnene da.

- Snakker ikke om våre egne Det somaliske miljøet i Larvik nekter å snakke om landsmannen (23) som er ettersøkt og mistenkt for terror og drap på minst 68 mennesker i kjøpesenteret i Kenyas hovedstad Nairobi.

23-åringen, som opprinnelig er somalier, vokste opp deler av sitt liv i Larvik. Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med mennesker i miljøet. Men ingen vil snakke om den ettersøkte karen.

- Vi snakker ikke om våre egne til noen, forteller en mannlig somalier til Dagbladet.

VOKSTE OPP:. I denne blokka i Skreppestadveien, oppgang A, bodde den nå ettersøkte norsk-somalieren. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
VOKSTE OPP:. I denne blokka i Skreppestadveien, oppgang A, bodde den nå ettersøkte norsk-somalieren. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Han legger til at han kjente til 23-åringen, og var på hils med ham.

- Men utover det har jeg ingen kjennskap til den ettersøkte, annet enn at han og familien flyttet tilbake til Somalia for noen år siden.

Toppsak i Storbritannia I går kveld kjørte BBCs nyhetsmagasin Newsnight på topp  Kenya-saken og en overvåkingsvideo som angivelig viser 23-åringen fra Larvik inne i kjøpesenteret i Nairobi.

Der sier en bekjent av 23-åringen at det «kan være» («might be») han som er en av de fire på videoen.

Et ikke-identifisert familiemedlem av 23-åringen sa til NRK i går kveld at han ikke er en av mennene på videoen.

Det samme familiemedlemmet sa til NRK ett døgn tidligere at hun fryktet at 23-åringen hadde vært med på terroraksjonen.

Videregående Den ettersøkte 23-åringen gikk i sin tid på Larvik videregående skole.

Ifølge personer Dagbladet har snakket med, er det ingen ting som tyder på at 23-åringen viste tegn til å følge radikale muslimske retninger den gangen.

Etter skolen fikk han en kort vikarjobb.

Nokas Bekjente av 23-åringen forteller at han arbeidet ved Nokas tellesentral i Larvik. Dette får Dagbladet bekreftet av konserndirektør for all kontanthåndtering, Peter Wesenberg.

KONSERNDIREKTØR: Peter Wesenberg, konserndirektør for all kontanthåndtering i Nokas, forteller at en terrormistenkt en kort tid arbeidet for avdelingen i Larvik. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD / Dagbladet
KONSERNDIREKTØR: Peter Wesenberg, konserndirektør for all kontanthåndtering i Nokas, forteller at en terrormistenkt en kort tid arbeidet for avdelingen i Larvik. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD / Dagbladet Vis mer

- Da vi ble kjent med saken onsdag og fikk forståelse av at det var en tidligere ansatt hos oss, begynte vi å undersøke forholdet. Mannen var innleid som vikar, via Proffice, fra 1. juli til 28. august i 2010, forteller Wesenberg.

Han legger til at det er klare rutiner som skal etterleves når folk ansettes i selskapet.

- Vi kjører vandelssjekk på alle, selv vikarer. Dersom det er noe kriminelt i bakgrunnen, blir vedkommende ikke ansatt, sier Wesenberg.

Nokas tellesentral i Larvik ble lagt ned senere samme år som 23-åringen arbeidet der, og virksomheten flyttet til Oslo.

- Alle som arbeidet ved sentralen er i dag enten ute av Nokas, eller forteller Peter Wesenberg.

Skrevet nok Det somaliske miljøet i Larvik er tydelig lukket når det gjelder følsomme tema som saken om den ettersøkte 23-åringen.

Leder for Somalisk kvinneforening i kommunen, Idman Mohamed Dhuhulow, ønsker mindre omtale av den tidligere Larvikmannen.

- Har ikke dere skrevet nok om ham nå? Hvorfor ikke kontakte meg og andre før dere skriver alt mulig, sier hun.

MØTEPLASS:" Shabelle" er en vanlig møteplass for somaliere i Larvik. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
MØTEPLASS:" Shabelle" er en vanlig møteplass for somaliere i Larvik. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Utover denne kommentaren ønsker hun ikke å uttale seg mer til Dagbladet.

Den ettersøkte mannen vokste opp i ei blokk i Skreppestadveien i Larvik. Personer der festet seg lite ved familien, som for snart tre år siden flyttet tilbake til Somalia.

TELLESENTRAL: I  denne byggningen holdt Nokas tellesentral til i Larvik, hvor den nå ettersøkte norsk-somalieren jobbet. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
TELLESENTRAL: I denne byggningen holdt Nokas tellesentral til i Larvik, hvor den nå ettersøkte norsk-somalieren jobbet. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer