EINSTEIN:  Et dokument man tidligere har trodd var et førsteutkast til et av hans mange verk, har vist seg å være en hittil ukjent teori framsatt av Einstein. Foto: AP Photo/NTB Scanpix
EINSTEIN: Et dokument man tidligere har trodd var et førsteutkast til et av hans mange verk, har vist seg å være en hittil ukjent teori framsatt av Einstein. Foto: AP Photo/NTB ScanpixVis mer

Har funnet ukjent Einstein-teori

Lekte med en alternativ teori til Big Bang-teorien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dokumentet har ligget i Einstein-arkivene i Jerusalem i lang tid, men det ble i sin tid arkivert feil. Man trodde det var et førsteutkast til et av Einsteins vitenskapelige verk.

Nå har man avdekket at dette er en hittil ukjent Einstein-teori om universet, skrevet i 1931, skriver Nature News. Fysiker Cormac O' Raifeartaigh ved Waterford teknologiinstitutt i Irland sier han «nesten falt av stolen» da han skjønte hva dokumentet faktisk var.

Han og hans kolleger har publisert funnet, sammen med en engelsk oversatt versjon av dokumentet, i European Physical Journal. Dokumentet ligger også åpent på nettet og kan leses her.

Steady state Einstein lanserer i notatet et alternativ til Big Bang-teorien svært lik «steady state»-teorien, som ble lansert 17 år seinere. Denne teorien ble framsatt av Fred Hoyle i 1948.

- Notatet er av historisk betydning, fordi det avslører at Einstein debatterte mellom «steady state»-teorien og utviklende kosmos-modeller, lenge før en liknende debatt fant sted i det astronomiske miljøet, skriver forskerne om funnet, som er publisert i European Physical Journal.

Teorien går ut på at universet har sett noenlunde likt ut til alle tider. For at det skulle være mulig, mente man at det kontinuerlig ble skapt ny materie etter hvert som universet utvidet seg.

Holdt ikke mål Denne teorien, som Hoyle utviklet i samråd med astronomene H. Bondi og T. Gold, var i mange år en verdig konkurrent til Big Bang-teorien.

Men forestillingen som lå til grunn for Steady State viste seg å ikke holde mål. På 1960-tallet kunne forskerne bevise at universet ikke ser likt ut til alle tider, men tvert imot endrer utseende over tid.

Funnet av den kosmiske bakgrunnsstrålingen i 1965 ga Big Bang-teorien også ekstra tyngde. Det var faktisk Hoyle som navnga Big Bang-teorien på BBC radio, da han forsøkte å gjøre narr av den.

Og det kan se ut til at Einstein selv forkastet ideen raskt.

- Dette var trolig et grovutkast påbegynt med begeistring over en god idé, men så ble den nok raskt forkastet etter at han innså at han narret seg selv, sier James Peebles ved Princeton-universitetet  til Nature News.