Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har funnet «vårt solsystems eldgamle tvilling»

- Øker forhåpningene om urgammelt liv.

ASTRO-ARKEOLOGISK OPPDAGELSE: Solsystemet Kepler-444 er anslått å være 11,2 milliarder år gammelt. Det vil si to og en halv ganger eldre enn vårt eget. Solsystemet består av minst fem jordliknende planeter, som går i bane rundt ei stjerne, og er det eldste av denne typen system som er oppdaget. Foto: AP Photo/Tiago Campante/Peter Devine/Scanpix
ASTRO-ARKEOLOGISK OPPDAGELSE: Solsystemet Kepler-444 er anslått å være 11,2 milliarder år gammelt. Det vil si to og en halv ganger eldre enn vårt eget. Solsystemet består av minst fem jordliknende planeter, som går i bane rundt ei stjerne, og er det eldste av denne typen system som er oppdaget. Foto: AP Photo/Tiago Campante/Peter Devine/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NASAs romteleskop «Kepler» har nylig oppdaget et solsystem med flere likheter til vårt eget.

Det har fått navnet Kepler-444, og befinner seg i vår egen galakse, om lag 117 lysår unna.

- En kopi av vårt solsystem, heter det i pressemeldinga om oppdagelsen.

- Eldgammelt Kepler-444 består av fem eksoplaneter i størrelse fra Merkur til Venus, som alle går i bane rundt ei sol-liknende stjerne, opplyser NASA.

Planetene er etter alt å dømme såkalte steinplaneter, som innebærer at de er «jordliknende».

I vårt eget solsystem består de fire indre planetene Merkur, Venus, jorda og Mars i stor grad av stein og metall og kalles steinplanetene. De fire ytre planetene Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun består i stor grad av hydrogen og helium, og kalles ofte gasskjempene.

Men i motsetning til vårt solsystem er Kepler-444 eldgammelt. Det ble dannet da universet bare var 20 prosent av det det er i dag, skriver NASA. Det vil si at det er 11,2 milliarder år gammelt.

Nærme sola Planetene som går i bane rundt Kepler-444-stjerna, er ikke beboelige slik vi kjenner det. De går alle i bane for nær sin stjerne.

Likevel er oppdagelsen av planetene med på å styrke troen på at det kan finnes liv på andre eldgamle steinplaneter, mener forskerne.

- Dette forteller oss at denne typen planeter ble dannet tidlig i galaksens historie. Og dersom noen planeter ligger i den beboelige sonen i sitt solsystem, kan de ha et miljø der liv kan utvikles - og det kan ha vært der svært lenge, sier Bill Chaplin, professor i astrofysikk ved Universitetet i Birmingham, til The Guardian.

Han får støtte av kollegaen Tiago Campante.

- Da jorda ble skapt, var planetene i dette solsystemet allerede eldre enn det jorda er i dag. Nå vet vi at jordliknende planeter har blitt dannet i nesten 14 milliarder år. Det øker forhåpningene om urgammelt liv, sier han til Independent.

- Dette solsystemet viser at planetdannelse kan skje under svært ulike forhold, sier Sarbani Basu ved Yale-universitetet til Discovery News.

Milliarder av planeter Romteleskopet «Kepler» ble skutt opp i 2009. Det måler ekstremt små forandringer i lysstyrken fra andre stjerner, og forsøker på den måten å finne oaser der ute som likner jorda.

Forskere tror det kan finnes milliarder av planeter som vår i Melkeveien, med muligheter for liv.

- «Kepler» leter etter planeter som likner jorda; de som ligger i akkurat passe avstand fra stjerna, i det vi kaller den beboelige sonen. Der kan det eksistere flytende vann, forklarte forsker Håkon Dahle ved Institutt for teoretisk astrofysikk på UiO til Dagbladet da «Kepler» ble send opp i rommet.

1888 eksoplaneter Den første eksoplaneten i bane rundt ei annen stjerne ble bekreftet oppdaget i 1995.

LETER ETTER LIV: NASAs Kepler-teleskop leter etter planeter som vår egen, hvor det kan finnes liv.  Foto: NASA
LETER ETTER LIV: NASAs Kepler-teleskop leter etter planeter som vår egen, hvor det kan finnes liv. Foto: NASA Vis mer

Per 29. januar 2015 er 1888 kjente eksoplaneter, fordelt på 1 187 planetsystemer, hvorav 477 har mer enn én planet, listet i Extrasolar Planets Encyclopaedia.

- Hvert eneste resultat fra «Keplers» planet-jakt tar oss ett skritt nærmere svaret på spørsmålet om vi er alene i universet, sier assisterende administrator John Grunsfeld hos NASA.