HER ER DEN: Vannet strømmer inn fra Bosporosstredet. Foto: Universitetet i Leeds
HER ER DEN: Vannet strømmer inn fra Bosporosstredet. Foto: Universitetet i LeedsVis mer

Har funnet verdens første undersjøiske elv

Nesten tre ganger så stor som Europas største elv, oppklarer gammelt mysterium.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Forskere ved Universitetet i Leeds har oppdaget verdens første undersjøiske elv. Elven, som ennå ikke har fått noe navn, renner på bunnen av Svartehavet og er 35 meter dyp på det meste, har fosser og danner elvebanker. Den er omlag en kilometer bred.

Grunnen til at vannet renner i en elv, det er altså det samme vannet hele veien og ikke en vanlig strøm, er at det holder et mye høyere saltnivå enn det andre vannet i Svartehavet.

Vannet kommer inn Bosporosstredet fra Middelhavet inn i det langt mindre saltholdige Svartehavet.

Oppklarer mysterier Funnet oppklarer en rekke mysterier for forskerne. Det er tidligere funnet «elveleier» på dypt vann uten aktive undersjøiske elver, nå mener forskerne at disse elveleiene er skapt av elver fra tidligere tider da det var andre forhold mellom saltholdig vann.

Funnet kan også forklare hvordan liv kan leve på svært dypt vann i blant annet Stillehavet, elvene forskerne antar finnes fører da næringsrikt vann med seg ned til «undervannsørkener».

- Elven flyter på bunnen av havet og inn på dype sletter, akkurat som elver på land. De dype slettene er ørkener i den marine verden, men disse kanalene leverer næring og grunnlag for liv i disse «ørkenene», sier Dr. Dan Parsons fra Universitetet i Leeds til The Telegraph.

- Dette betyr at de kan være vitale for livet i havet, som arterier som gir liv til dype hav.

Verdens sjette største Elven er blant verdens største, den fører 22 000 kubikkmeter med vann i sekundet - nesten tre ganger så mye vann som Europas største elv, Volga.

Hvis den blir anerkjent som en vanlig elv, vil den bli verdens sjette største. Amazonas er forøvrig verdens største elv og har en vannføring som er like stor som de sju neste elvene på lista over verdens største elver - tilsammen.

Den nye kunnskapen kan også bli viktig for oljeselskaper som leter etter olje i områder der man antar slike elver eksitererer.

- Dette er første gang vi har bevist at det finnes en elv som går gjennom et naturlig kanalsystem der vi kan måle hvordan elven forandrer det undersjøiske landskapet, sier Parsons.

Undervannsarkeologi Det er ikke bare verdens første oppdagede undersjøiske elv man finner i Svartehavet. Det er også et av de mest lovende stedene for undersjøisk arkeologi, på grunn av den oksygenfattige bunnen.

Forskere har funnet en rekke skipsvrak og håper å finne beviser på tidligere tiders bosetninger på bunnen av det som nå er hav, men som i tidligere tider var tørt land.

Svartehavet grenser mot en rekke stormakter fra tidligere tider. Grekerne, perserne, romerne, hunerne, slaverne, ottomanerne og russerne har alle brukt havet som handelsrute i tidligere tider.

I 1997 publiserte forskere en teori på syndfloden fra Bibelen. Teorien går ut på at vann fra Middelhavet flommet inn i Svartehavet og skapte en flod 5600 år f.Kr. Det ville i så fall skapt en flom utfra Svartehavet på 42 kubikkilometer med vann - hver dag. Kritikere av teorien mener det skjedde over et mye lengre tidsrom og at det ikke skapte en flod av en slik størrelse.