- Har funnet vrakrester som lukter parafin

Letemannskapene på bakken i fjellområdet rundt Kebnekaise har funnet deler fra det savnede Hercules-flyet, ifølge det svenske forsvaret.

LETEAKSJON: Kebnekaise Fjellstue er gjort om til utgangspunkt for hjelpemannskaper på leting etter det forsvunnede Herculesflyet.  Det er tidvis tette byger i området. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
LETEAKSJON: Kebnekaise Fjellstue er gjort om til utgangspunkt for hjelpemannskaper på leting etter det forsvunnede Herculesflyet. Det er tidvis tette byger i området. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIRUNA (Dagbladet): Både norske og svenske letemannskaper på bakken i Nord-Sverige har  gjort funn av vrakrester som etter alt å dømme stammer fra det savnede Hercules-flyet.

Det bekrefter det svenske forsvaret, ifølge NTB.

- Det er funnet flere gjenstander som kan stamme fra flyet og som lukter parafin. Bakkemannskaper fant dette opp mot toppen av Kebnekaise på rundt 2000 meter, sier Heidi Kløkstad, fungerende politimester i Salten, til Dagbladet.

Tidligere i kveld opplyste forsvarsdepartementet og forsvarssjef Harald Sunde at det var funnet flere metalldeler ved Kebnekaise.

BEKREFTET FUNN:
Forsvarssjef Harald Sunde opplyste i kveld at det er funnet vrakrester i fjellsida som lukter parafin. Stoffet er hovedbestanddelen i flydrivstoff.
Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
BEKREFTET FUNN: Forsvarssjef Harald Sunde opplyste i kveld at det er funnet vrakrester i fjellsida som lukter parafin. Stoffet er hovedbestanddelen i flydrivstoff. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / Scanpix Vis mer

- Den svenske redningsledelsen har erklært området som havaristed basert på disse funnene. Vi har fått opplyst fra et svensk redningsteam at det lukter parafin av vrakrestene. Vi har også fått inn opplysning fra vårt eget team om at de kan observere vrakdelene, sier Sunde til NRK.

En halvtime tidligere var redningsledelsen forsiktig med å konkludere.

- I samme område som vi fra fly har fått indikasjoner på at det kunne være gjenstander, har to militære enheter på bakken funnet noe. Hva dette er, er for tidlig å si, opplyste pressetalsmann Peter Lindquist ved den svenske redningsledelsen til Dagbladet i 18.30-tida.

Funnet han refererte til skal være gjort ved sydtoppen på Björlingsglascieren i Kebnekaise-fjellområdet.

KAN HA STYRTET: Klokka 19 i kveld var det ikke klarlagt om det er vrakdeler fra det savnede Hercules-flyet som er funnet. Foto: Forsvaret
KAN HA STYRTET: Klokka 19 i kveld var det ikke klarlagt om det er vrakdeler fra det savnede Hercules-flyet som er funnet. Foto: Forsvaret Vis mer

Samtidig opplyste forsvarsminister Espen Barth Eide i et intervju med TV 2 i kveld at det er funnet «metalldeler» på begge sider av fjellet.

- Jeg vil advare mot at vi trekker konklusjoner for fort, men det kan være at vi er på sporet av noe, sier Barth Eide.

Ifølge Salten politidistrikt har letemannskapene funnet en «oransjelignende gjenstand» som er så interessant at det er naturlig å fortsette søket i dette området. Dette samsvarer i så fall med en observasjon fra et norsk Orion-fly tidligere i ettermiddag, der mannskapet så noe oransje på bakken fra stor høyde.

Forsvarets operative hovedkvarter og den norske Hovedredningssentralen opplyste i 18.50-tida at de ikke hadde fått informasjon om funnet av metalldeler.

UGJESTMILDT: En del av fjellmassivet i området i nord-Sverige hvor det norske Hercules-flyet er savnet.

Arkivfoto: Tore Hagman / Scanpix
UGJESTMILDT: En del av fjellmassivet i området i nord-Sverige hvor det norske Hercules-flyet er savnet. Arkivfoto: Tore Hagman / Scanpix Vis mer

Dagbladet.no kommer med mer.