Israel-Palestina-konflikten:

- Har gått fra vondt til verre

Israelske artillerivogner skyter torsdag kveld artillerigranater inn på Gazastripen, og livredde palestinske familier flykter fra hjemmene sine, forteller øyenvitner. Midtøsten-ekspert frykter det nå går mot full krig.

NYE ANGREP: Israelske artillerivogner åpnet torsdag ild mot flere mål på den tett befolkede Gazastripen. Foto: AP / NTB
NYE ANGREP: Israelske artillerivogner åpnet torsdag ild mot flere mål på den tett befolkede Gazastripen. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg synes utviklingen går fra vondt til verre. Det ser nå ut som vi står overfor at Israel planlegger å gå inn med bakkestyrker, sier professor Hilde Henriksen Waage ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.

Hun er historiker og ekspert på konflikten mellom Israel og Palestina, og har med gru fulgt med på den siste ukas utvikling.

Bruken av stridsvognartilleri er en opptrapping på konflikten etter at israelske kampfly og droner de siste dagene har angrepet over 1000 mål i den palestinske enklaven. Ifølge helsedepartementet i Gaza by er 100 palestinere drept i de israelske angrepene, melder nyhetsbyrået AFP. Blant dem skal det være 17 barn og sju kvinner. Nærmere 500 er såret.

Torsdagens beskytning fra stridsvogner var rettet mot områder lengst nord på Gazastripen, samt den østlige delen av Gaza by, skriver NTB.

GAZA: Røyk stiger etter et isrealsk luftangrep mot en bygning på Gaza torsdag. Foto: Hatem Moussa / AP / NTB
GAZA: Røyk stiger etter et isrealsk luftangrep mot en bygning på Gaza torsdag. Foto: Hatem Moussa / AP / NTB Vis mer

Kan gå mot full krig

Krigen i 2014, da den så langt blodigste mellom de to partene utspilte seg, startet på samme måte, forteller Waage.

- Da begynte de med å beskyte Gazastripen med stridsvogner og så rykket de inn etterpå. Ingen krig mellom de to har krevd så mange dødsofre som den, så om Israel går inn nå, vil mange sivile dø.

De neste dagene vil by på flere raketter fra Hamas og mer målretta bombing fra Israel, tror Waage.

Benjamin Netanyahus talsmann la ut videoer som angivelig viste Hamas som avfyrte raketter fra et boligområde på Gazastripen. Videoene var gamle og fra Syria. Video: Twitter Vis mer

- Gaza er på størrelse med Mjøsa, men er verdens tettest befolkende område med to millioner mennesker. Det er derfor ikke mulig å gjennomføre målrettede angrep. Boligblokker vil fortsette å rase og tapstallene vil stige. Ingen av partene har så langt tenkt å gi seg, og det virker som om Hamas på forhånd har bestemt seg for at de er villige til å ta mange sivile tap.

Deretter vil Israel sette inn sine bakkestyrker, tror professoren.

- Geriljakrig på et så lite område, ingen israelsk soldat har lyst på det. Jeg vet ikke om det er den veien det går, men jeg er redd for det. Det ser sånn ut, mener hun.

ENORME ØDELEGGELSER: Luftangrepene har medført flere bygnignskollapser på Gazastripen de siste dagene. Foto: Suhaib Salem / Reuters / NTB
ENORME ØDELEGGELSER: Luftangrepene har medført flere bygnignskollapser på Gazastripen de siste dagene. Foto: Suhaib Salem / Reuters / NTB Vis mer

- Skremt vettet av Israel

Konflikten på tvers av Gazastripen har økt i lang tid, og siden mandag har det vært angrep fra begge parter hver eneste dag. Forskjellen i konflikten denne gang, sier Waage, er at Hamas ser ut til å ha skaffet seg mer avanserte våpen og mer avanserte raketter.

- Vi vet ikke fra hvem, men de fleste av oss er overrasket over det store og mer presise våpenarsenalet som Hamas nå har. Det kan ikke Israel tolerere, forteller Waage.

- Tidligere har rakettene fra Hamas landet litt her og der, men dette er helt andre og mye mer langtrekkende våpen, og det har skremt vettet av Israel.

MER MÅLRETTET: Raketter fra Hamas har haglet over områder i Israel de siste dagene. Her fra et angrep onsdag kveld. Foto: Said Khatib / AFP / NTB
MER MÅLRETTET: Raketter fra Hamas har haglet over områder i Israel de siste dagene. Her fra et angrep onsdag kveld. Foto: Said Khatib / AFP / NTB Vis mer

Hun mener resultatet er at israelerne vil kreve sikkerhet på en helt annen måte enn tidligere.

- De vil svare med hardere skyts.

- Ingen utfordrer Israel. Det har vært deres militære doktrine siden 1950-tallet. De har kapasiteten og vil ikke nøle med å bruke den. Det er i grunn Israels eneste svar når de blir utfordra, aldri diplomati eller forhandlinger, mener Waage.

- Veldig skummelt

Professoren er også bekymret over utviklingen innad i Israel. Den palestinske befolkningen med statsborgerskap i Israel pleier normalt å sitte stille i båten i periodene konflikten tilspisser seg, forteller hun.

- Men nå ser vi at de har begynt å demonstrere. Ytterliggående palestinske grupper, og også ekstremistiske palestinske grupper, mobiliserer til kamp, og de møter ytterliggående høyreekstreme jødiske grupperinger, som i lang tid har fått lov til å mobilisere og holde på i fred, og de driver nå med brenning og trakassering i blandede byer.

Israels forsvarsminister Benny Gantz har innkalt massive forsterkninger for å stanse uroen. Onsdag truet med å bruke hæren også innad i Israel, om ikke kampene tok slutt mellom grupperingene.

- Dette er helt nytt og veldig skummelt. Det blir mye mer alles kamp mot alle. Setter du inn hæren mot statsborgere i ditt eget land, blir det en veldig ny situasjon for Israel å håndtere. Da blir det en trussel også innad i Israel på samme tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer