HYLLES HJEMME:  Russlands påresident Vladimir Putin blir hyllet med portrettbilde på flagg av hjemlige tilhengere lørdag i byen Stavropol, sørvest i Russland og nord for Kaukasus. Foto: Eduard Korniyenko, Reuters/NTB Scanpix.
HYLLES HJEMME: Russlands påresident Vladimir Putin blir hyllet med portrettbilde på flagg av hjemlige tilhengere lørdag i byen Stavropol, sørvest i Russland og nord for Kaukasus. Foto: Eduard Korniyenko, Reuters/NTB Scanpix.Vis mer

- Har gått i søvne inn i Ukraina-krigen

Overhuset i Storbritannia skjeller ut EUs naive vurdering av Putin og Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): EU har gjort en katastrofal feiltolkning av Russland og gått i søvne inn i krisen i Ukraina, konkluderer det britiske Overhuset i rapport om krigføringen i Øst-Ukraina.

EU har håndtert forholdet mellom Ukraina og Russland som om det skulle være en ren handelskonflikt.

Altfor lenge har EU hvilt på en naiv analyse av at Russland er blitt et demokratisk og lovlydig land, konkluderer rapporten og peker på at den europeiske unionen må være forberedt på utvide de økonomiske sanksjonene mot Russland, uansett om det vil koste.

Det er mer regel enn unntak at det britiske Overhuset er kritiske til EU, men i denne rapporten får Storbritannia selv samme strykkarakter for naivitet som resten av EU.

- Ingen kunne forutse
USAs vurderinger og handlinger i forbindelse med Ukraina-krisen er ikke direkte tema i rapporten.

Men ifølge New York Times, som bringer hele rapporten, mener tidligere amerikansk ambassadør i Moskva, Andrew Wood, at USA rammes av samme kritikk.

Ifølge New York Times har en talskvinne for det britiske utenriksdepartementet  kommentert rapporten fra «eget» Overhus med at «ingen kunne forutse» russisk intervensjon øst i Ukraina etter at forhandlinger mellom EU og Ukraina om medlemskap hadde pågått i sju år uten tegn til militær agresjon.

Baltikum neste?
Den amerikanske storavisa påpeker i samme artikkel på at det kan være tegn til at Storbritannia nå våkner, og refererer til uttalelser fra
den britiske utenriksministeren Michael Fallon før helgen.

Fallon sa at Russland og Putin nå er en like stor trussel for Europa som Den islamske stat (IS) og advarte mot hva som kan skje med de de tre baltiske, tidligere Sovjet-landene Litauen, Estland og Latvia.

Overhuset har brukt ni måneder på analysen, som ble lagt fram fredag, og som har vært ledet av tidligere medlem av EU-kommisjonen, Christopher Tugendhat.

 - NAIVE EU-LEDERE:  Putin, Merkel og Hollande i samme vogn med en russisk bjørn i front under det tradisjonelle karnevalet i Nice i Sør-Frankrike søndag. Foto: Lionel Cironneau, AP/NTB Scanpix.
- NAIVE EU-LEDERE: Putin, Merkel og Hollande i samme vogn med en russisk bjørn i front under det tradisjonelle karnevalet i Nice i Sør-Frankrike søndag. Foto: Lionel Cironneau, AP/NTB Scanpix. Vis mer