- Har gitt av meg selv

- Dette er en av de mest åpenhjertige biografier som noensinne er skrevet i Norge, sier Erik Solheim, på tampen av dagen da han har blottstilt seg selv og kommet med ramsalte personbeskrivelser av sine politikerkolleger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet møter en sliten, men fornøyd Erik Solheim hjemme på Majorstua etter maratondagen. Og han innrømmer at han er spent på reaksjonene.

- I Norge er det ingen tradisjon for å skrive negativt om verken deg selv eller andre, og mange biografier blir derfor tannløse. Einar Gerhardsen, uten sammenlikning for øvrig, ga ut avskrift fra møteprotokollene fra Ap's sentralstyremøter. Hvis det er det folk ønsker, kan de henvende seg til SVs partikontor, sier Solheim.

Pikante detaljer

Hele gårsdagen ble brukt til å markedsføre selvbiografien, og den tidligere SV-lederen er opptatt av at boka skal selge godt. Og da hjelper det kanskje også at den inneholder en del pikante detaljer.

- Jeg har jo ikke gjengitt all dritten jeg vet om alle.

Boka skrev han i den samme perioden som han gikk gjennom en separasjon og skilsmisse, men han avviser at boka er preget av dette.

Nødvendig blottstilling

- En bok der du ikke blottstiller deg, er ikke interessant. Kan du ikke gi noe av deg selv, kan du like godt la det være, mener Solheim.

- Har livet som toppolitiker gått på bekostning av barna og ekteskapet?

- Når du driver med politikk er det det du virkelig brenner for. Både Carl I. Hagen og jeg kan våkne 1. juledag og tenke på hva vi skal si på TV ved neste anledning. Og når jeg spiller kort med ungene, kan jeg være helt andre steder. Du er til stede, men samtidig fraværende.

<B>ÅPENHJERTIG:</B> - Jeg har jo ikke gjengitt all den dritten jeg vet om alle, sier Solheim, etter en lang dag han har brukt til å markedsføre boka si.