Norsk flyktningpolitikk

- Har gitt avslag til 80 enslige mindreårige asylsøkere som ikke kan returneres

Noas angriper det de mener er en uholdbar norsk praksis som fører til at unge afghanere blir værende ulovlig i landet.

KRITISK: Rådgiver Mona Reigstad Dabour i Noas er sterkt kritisk til at norske myndigheter har gitt avslag til 80 enslige mindreårige asylsøkere fra Afghanistan som ikke kan returneres. FOTO: Ingar Storfjell  
KRITISK: Rådgiver Mona Reigstad Dabour i Noas er sterkt kritisk til at norske myndigheter har gitt avslag til 80 enslige mindreårige asylsøkere fra Afghanistan som ikke kan returneres. FOTO: Ingar Storfjell   Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Rådgiver Mona Reigstad Dabour forteller at Noas har sett en praksis i Utlendingsdirektoratet (UDI) som de mener er uholdbar.

- 80 enslige mindreårige asylsøkere fra Afghanistan har fått avslag fra UDI i år, selv om de ikke har noen reelle returmuligheter, sier Dabour til Dagbladet.

Tallene kommer fram i statistikk Noas har fått av UDI.

Dabour forklarer at enslige mindreårige ikke kan tvangsreturneres til Afghanistan, så lenge norske myndigheter ikke legger til rette for gjenforening med omsorgspersoner. Siden februar i år har enslige mindreårige heller ikke hatt muligheten til å returnere frivillig ved hjelp av returprogrammet til International Organization for Migration (IOM).

- De får en utreisefrist og en plikt til å forlate Norge, selv om de faktisk ikke har mulighet til å gjøre det. De blir værende i Norge ulovlig, uten reelle returmuligheter.

- Uholdbar situasjon

Noas har fått opplyst fra UDI at fem av de 80 det gjelder er under 15 år, fem er 15 år gamle, og 70 er i alderen 16-17. Hun forteller at Noas har sett vedtakene i flere av disse sakene, og at UDI der har lagt ved informasjon om IOM-programmet - selv om denne muligheten altså ikke lenger eksisterer for enslige mindreårige fra Afghanistan.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer