Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har gitt én milliard til Zimbabwe

Norge har utbetalt over en milliard kroner til Zimbabwe i løpet av de 10 siste åra. Ingen har oversikt over hvordan pengene er brukt. Selv lever Robert Mugabe et liv i luksus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les historien om Mugabe i Magasinet! De siste ti årene har Norge gitt over en milliard kroner i uhjelp og bistand til Zimbabwe. Mugabe har vært den vestlige verdens yndling i bistandsspørsmål etter at han kom til makta i 1980.

Men kontroversene rundt Mugabes styring av landet har økt, og etter at Mugabe utviste lederen for EUs valgobservatørkorps fikk de europeiske landene nok. EU-ministerne bestemte i går at EU skal innføre økonomiske sanksjoner mot Mugabe og 20 av hans nærmeste medarbeidere. Det innebærer at alle konti og verdier i 15 EU-land fryses. EU vil ramme Mugabe der smerten er størst, i lommeboka.

En lommebok Norge og norske myndigheter kan ha vært med på å fylle. Tall fra UD viser at den norske stat gjennom direkte støtte og forskjellige norske organisasjoner har gitt over en milliard norske kroner i bistand og utviklingshjelp til Zimbabwe siden 1991. Halvparten av dette har den Norske staten gitt til Mugabes regime.

Vet ikke hvordan pengene er brukt

- Vi kan ikke helt utelukke at norske bistandskroner har blitt brukt i korrupsjon, men vi har ingen konkrete beviser for at det har skjedd. Men Zimbabwe er et korrupt regime, så det er fare for at det kan ha skjedd, sier statssekretær Olav Kjørven i UD til Dagbladet.no.

Norge har ikke total oversikt over hvordan Mugabe har brukt pengene.

- Vi søker å etterprøve bruken av midlene så godt som mulig, sier statssekretær Kjørven.

Fram til høsten 2000 var Zimbabwe et prioritert samarbeidsland for Norge. Da bestemte regjeringa seg for å stryke Zimbawes status og utbetalinger for budsjettåret 2001. Fra og med 2001 mottok Zimbabwe kun støtte til medisiner fra den norske staten.

- Etter at den politiske situasjonen i Zimbabwe tilspisset seg og vi så stadig grovere brudd på menneskerettighetene, kom vi fram til at vi sendte gale signaler ved å drive stat til stat støtte med Zimbabwe. Vi er fortsatt beredt til å støtte Zimbabwe, men vi måtte se det politiske valget i sammenheng med det bistandsfaglige, sier Kjøren. Dermed var det slutt på norsk statsstøtte til Mugabe.

Luksusliv med privatjet

Da President Robert Mugabe giftet seg med sin 41 år yngre sekretær Grace Marufu i 1996 var 15 000 gjester invitert til bryllupet. Festen kostet naturlig nok det lutfattige landet flere millioner kroner.

Forskjellene i landet med 50 % arbeidsledighet er fortsatt enorme. Mens Mugabes kone kan dra på handletur til London i Mugabe-familiens private DC-9, svi av 600 000 kroner på en time i handlefantastenes mekka, kan de rundt 25 prosentene av Zimbabwes befolkning som er smittet av hiv bare drømme om medisinsk hjelp. Tusenvis flykter fra sult, fattigdom og nød.

Den aldrende statslederen ønsker ikke å abdisere, og ettersom hans popularitet har sviktet har lovene blitt tøffere. Og volden. Ved forrige valg møtte bare 23 prosent av befolkningen opp ved stemmeurnene. Før EU-observatørene ble kastet på dør kunne de melde om voldelige opptøyer i hovedstaden Harare. Mugabes undersåtter gjør sitt for å holde valgdeltakelsen nede.

<B>BLACK POWER: President Robert Mugabe viser tegnet for svart makt under et valgkampmøte tidligere i måneden.
PLAYBOY-FLY: her ønsker Robert Mugabe Mozambiques president, Joachim Chissano, velkommen. Selv kjøpte Mugabe sitt privatfly av Playboy-sjef Hugh Hefner.
Hele Norges coronakart