Har gjemt seg i 60 år

To japanske soldater kan ha gjemt seg i fjellene siden 2. verdenskrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to eldre japanske mennene holder ifølge nyhetsbyrået AP til i fjellene på den filippinske øya Mindano.

Fredag reiste diplomater fra den japanske ambassaden til Filippinene for å snakke med de to mystiske mennene, men de har ennå ikke dukket opp.

Mennene skal være kledd i samme utstyr som de japanske soldatene under andre verdenskrig. Det foreligger også opplysninger om at mennene ble skilt fra sin gamle patrulje, og aldri fant igjen sine medsoldater. I så fall har de gamle soldatene skjult seg i de filippinske fjellene i 60 år.

Ville hjem

Mennene skal ha ønsket å reise hjem til Japan, men turte ikke av frykt for å bli stilt for krigsretten i hjemlandet.

Den japanske statsministeren Junichiro Koizumi sier han håper mysteriet blir løst fort.

- Vi undersøker dette nå. Det vil overraske oss dersom det er sant, men vi må undersøke det først, sier statsministeren ifølge AP.

Japanske myndigheter skal ha fått rapporter om de to mennene allerede i februar. Det forteller Goichi Ichikawa, formann i en japansk veteranklubb, som har bedt om at mennene blir reddet så fort som mulig.

SAVNET: Japanske Tsuzuki Nakauchi (83) har vært savnet siden andre verdenskrig. Nå kan han ha dukket opp på Filippinene. Foto: Scanpix/Reuters
SAVNET: Japanske Tsuzuki Nakauchi (83) har vært savnet siden andre verdenskrig. Nå kan han ha dukket opp på Filippinene. Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

Han forteller at han fikk høre om minst tre japanske menn som skulle bo i fjellene i Mindanao fra en som selv var der i fjor.

- Det er helt utrolig at de har greid å overleve i 60 år. Jeg er målløs, sier Ichikawa til japanske journalister.

Det japanske nyhetsbyrået Kyodo melder at de to mennene kan være Yoshio Yamakawa (87) og Tsuzuki Nakauchi (83). Dette er ikke bekreftet av myndighetene.

Tviler på historien

Japanske diplomater sier nå at de betviler at historien er sann.

- Vi tviler på rapportene, sier presseattache Shuhei Ogawa, melder Reuters.

Han håper likevel de to mennene vil møte de ventende diplomatene.

- Hvis de kommer vil vi spørre om de snakker japansk, og om de ønsker å reise hjem til Japan, sier den japanske konsulen på Filippinene.

Ifølge en lokalavis på øya skal det finnes rundt 40 japanske soldater der fortsatt.

Sensasjon

Dersom historien viser seg å være sann vil det være en sensasjon. I 1974 ble den japanske løytnanten Hiroo Ononda funnet i jungelen i Filippinene. Han trodde fortsatt det var krig, og nektet å overgi seg før japanske myndigheter flydde inn hans gamle sjef for å fortelle ham at krigen var over.

Dersom de to japanske mennene viser seg å være soldater er det første gang noe lignende skjer på over 30 år. I 1975 ble det funnet en japansk soldat i Indonesia.

Tsuzuki Nakauchi.