REAGERER KRAFTIG: Leder av Famile- og kulturkomiteen Gunn Karin Gjul (AP) reagerer kraftig på det hun mener er en latterliggjøring av likestillingsministeren fra Høyres Linda Hofstad Helleland Foto : Lars Eivind Bones / Dagbladet
REAGERER KRAFTIG: Leder av Famile- og kulturkomiteen Gunn Karin Gjul (AP) reagerer kraftig på det hun mener er en latterliggjøring av likestillingsministeren fra Høyres Linda Hofstad Helleland Foto : Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Har gjort det til sitt varemerke å angripe menns rettigheter

Arbeiderpartiet reagerer kraftig på ordbruk og latterliggjøring etter Likestillingsministerens nye handlingsplan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Leder av Famile- og kulturkomiteen Gunn Karin Gjul (AP) reagerer kraftig på det hun mener er en latterliggjøring av likestillingsministeren fra Høyres Linda Hofstad Helleland etter at Audun Lysbakken (SV) la fram regjeringens nye handlingsplan «Likestilling 2014».

- Høyresiden har det siste året gjort det til sitt varemerke å angripe menns rettigheter når det gjelder omsorg for barn. Vi ser nå en politisk dreining mot konservative kjønnsrollemønstre i den offentlige debatten, sier Gjul.

Hun er spesielt opptatt av kritikken opposisjonen har fremsatt mot en politikk hun mener de selv har vært med å initiere.
 
- For to år siden var det ingen som hevet et øyenbryn over forslaget om fedregrupper. For første gang på tjue år dreier denne debatten seg i en negativ retning. For to år siden var det stor enighet i Stortinget om at fedre måtte bli mer involvert i svangerskapet, i fødselen og i barseltiden. Den gang var det bare FRP som gikk mot dette forslaget, sier lederen i Famile- og kulturkomiteen på Stortinget.

- Tapt bak en barnevogn Også FRP's Solveig Horne og KRF's Øyvind Håbrekke var kritiske til regjeringens nye handlingsplan i Dagbladet i går, men Gjul trekker spesielt fram Høyres Linda Hofstad Hellelands uttalelser:

- Lysbakken er helt tapt bak en barnevogn. Han og det rødgrønne regjeringsamarbeidets likestillingspolitikk er designet for «grünerløkkapappaen». De gjør ikke nok for minoritetskvinner, for likelønn eller for kvinnehelse, sa Hofstad Helleland da.

Hun uttalte at hun har liten tro på at den nye handlingsplanen vil føre til store endringer eller økt likestilling mellom kjønnene.

- Dette er først og fremst en oppsummering av allerede vedtatte og iverksatte likestillingstiltak, sa Hofstad Helleland.

- Et korstog mot fedrekvoten Gunn Karin Gjul mener Hofstad helleland latterliggjør Lysbakken og innholdet i den nye handlingsplanen.

- Plutselig er det flere som tar avstand fra forslaget. Jeg mener det er som følge av høyres korstog mot fedrekvoten. Det er ikke lenger fokus på fedres deltagelse, nå dreier debatten seg plutselig om friheten til å velge selv, sier Gjul.

- MÅ TÅLE DEBATT: Høyres Linda Hofstad Helleland om Gunn Karin Gjuls kritikk.
- MÅ TÅLE DEBATT: Høyres Linda Hofstad Helleland om Gunn Karin Gjuls kritikk. Vis mer

- De kritiserer tiltakene i handlingsplanen, samtidig kritiserer de regjeringen for at det gjøres for lite. De må bestemme seg, er de for tiltak som fremmer likestilling eller er de imot. Før de har bestemt seg bør de holde seg for god til å kritisere, sier Gjul.

- Massiv slakt i befolkningen - For to år siden handlet det om at Høyre var bekymret for at ikke alle fedre ble involvert gjennom de offentlige helsetjenestene. Høyre har aldri tatt til orde for at det skal være statlige finansierte pappagrupper, så dette faller på sin egen urimelighet, sier Hofstad Helleland (H) idag.

Hun mener forslaget om trillegrupper for far, er møtt med massiv slakt i befolkningen.

- Også regjeringspartner Senterpartiet og sentrale sv-topper har gått ut mot likestillingsministeren. De radikale feministene i den rødgrønne leiren må tåle politisk debatt, uten å beklage seg om at man blir latterliggjort, sier hun.

Hofstad Helleland har ingen forståelse for Gjuls kritikk:

- Arbeiderpartiet må kunne møte opposisjonens kritikk med argumenter for hvorfor dette forslaget er bra. Jeg har møtt forslaget med politiske argumenter og forventer å ikke bli møtt med slike hersketeknikker som de rødgrønne nå driver med, sier hun.

- Ingen hallelujarop Også Solveig Horne (FRP) blir oppgitt over Gunn Karin Gjuls utspill.

- Det må være mulig for opposisjonen å komme med kritikk og konstruktive innspill i kjølvannet av disse forslagene. Gunn Karin Gjul burde heller bruke tiden sin på politiske saker, enn å kritisere opposisjonen for å ha andre meninger enn Lysbakken. I denne saken er det faktisk Likestillingsministerens forslag som har latterliggjort likestillingsdebatten, og ikke det at opposisjonen er kritiske til forslagene, sier Horne.

- INGEN HALLELUJAROP:  FRP's Solveig Horne om regjeringens nye handlingsplan «Likestilling 2014»
- INGEN HALLELUJAROP: FRP's Solveig Horne om regjeringens nye handlingsplan «Likestilling 2014» Vis mer

- Om Lysbakken kommer med gode forslag skal vi selvsagt applaudere det, men foreløpig har det ikke vært noen forslag å rope halleluja for.