Har gjort ni nye funn

Nye DNA-funn legges fram i retten. Flere kan stamme fra Johny Vassbakk.

TILTALT: Johny Vassbakk er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs i 1995. Foto: Privat
TILTALT: Johny Vassbakk er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs i 1995. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER (Dagbladet): Det som har vært omtalt som DNA-uka i rettssaken der Johny Vassbakk er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs (17) i 1995, er i gang.

Ett DNA-funn på 17-åringens strømpebukse er selve kronbeviset i saken. Onsdag morgen legges det fram nye funn som er gjort under analyser gjennomført etter at Vassbakk ble dømt til 17 års fengsel i tingretten i februar.

52-åringen har siden pågripelsen i september 2021 nektet straffskyld og for å ha noe som helst med drapet å gjøre.

DRAPSGÅTE: Johny Vassbakk har anket dommen i Birgitte-saken. I serien «Hvem drepte Tina?» konfronteres han også med det uløste drapet på 20-åringen i Stavanger i 2000. Video: «Hvem drepte Tina?» / Bjørn Eivind Aarskog. Vis mer

Ni nye funn

I de nye analysene som er gjennomført, er det gjort ni DNA-funn. Flere av disse kan stamme fra tiltalte Vassbakk.

Det understrekes imidlertid at selv om man har treff på tiltalte, så kan det ikke tillegges bevisverdi. Det er snakk om funn av så små mengder DNA, og disse har igjen gitt ufullstendige DNA-profiler.

Doktor Arnoud J. Kal ved det rettsmedisinske instituttet i Nederland (NFI) presenterer funnene som er gjort i de nye analysene. Han fikk forespørselen om nye analyser 15. juni i år.

De nye funnene ble gjort etter at det ble tatt over 60 utklipp fra strømpebuksa Tengs hadde på seg da hun ble drept. Disse ble så analysert. Kal understreker at man ikke kan forvente å få fram en full DNA-profil med dagens teknologi.

- Jeg oppfordrer også til forsiktighet når det gjelder hva man legger i ordet «match», sier Kal.

DNA-KAMP: I februar ble Johny Vassbakk dømt for drapet på Birgitte Tengs etter funn av DNA-et hans på strømpebuksen hennes. Nå vil forsvarerne så ny tvil om hovedbeviset. Reportere: Audun Hageskal og Håvard T. L. Knutsen. Foto: Håvard T. L. Knutsen / Dagbladet Vis mer

Kal oppsummerer funnene slik:

  • Prøve 55: Matcher med Vassbakk på 12 av 22 punkter. Matcher ikke med noen av de andre 45 mennene man har sammenliknet med, deriblant Vassbakks brødre.
  • Prøve 67: Matcher med Vassbakk på 9 av 22 punkter. Kan stamme fra minst to andre man har sammenliknet med.
  • Prøve 70: Matcher ikke med Vassbakk eller noen av de andre man har sammenliknet med.
  • Prøve 72: Matcher med Vassbakk på 5 av 22 punkter. Kan ikke stamme fra andre man har sammenliknet med.
  • Prøve 75: Matcher med Vassbakk på 6 av 22 punkter. Kan stamme fra to andre man har sammenliknet med.
  • Prøve 76: Matcher med Vassbakk på 11 av 22 punkter. Kan ikke stamme fra andre man har sammenliknet med.
  • Prøve 78: Matcher med Vassbakk på 16 av 22 punkter. Kan ikke stamme fra andre man har sammenliknet med.
  • Prøve 80: Matcher ikke med Vassbakk eller noen andre man har sammenliknet med.
  • Prøve 81: Matcher ikke med Vassbakk eller noen andre man har sammenliknet med.
SVIKTET: Bistandsadvokat Erik Lea forteller i retten om den store belastningen rettssakene har vært for foreldrene til Birgitte Tengs. Video: NTB Vis mer

Kan ikke utelukker oversmitte

Til tross for at Kal påpeker at funnene ikke kan tillegges bevismessig verdi, trekker professoren fram prøve 55. Dette fordi den anses som den sikreste av de ni.

Rettens administrator Jarle Golten Smørdal påpeker at det er gjort veldig mange prøver, og funnet veldig små mengder DNA.

- Det funnet som anses som relevant, ble tatt prøve av for 28 år siden. I mellomtida har strømpebuksa blitt oppbevart og pakket opp og ned flere ganger. Kan du si noe om hvorvidt DNA har vært avsatt ett sted og smittet over til området rundt, eller om det har vært avsatt flere plasser opprinnelig, spør Smørdal professor Kal.

- Ikke ut ifra mine analyser, svarer professoren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer