I FENGSEL: Mikhail Botsjkarev (51) sitter fengslet i Oslo fengsel, siktet for spionasje under et seminar på Stortinget som han deltok på i forrige uke (bildet). Foto: Stortinget
I FENGSEL: Mikhail Botsjkarev (51) sitter fengslet i Oslo fengsel, siktet for spionasje under et seminar på Stortinget som han deltok på i forrige uke (bildet). Foto: StortingetVis mer

Russer spionsiktet

- Har gode forklaringer på oppførselen

Mikhail Botsjkarev (51) samarbeider med politiet i avhør, sier forsvarer.

Den spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarev (51) samarbeider med Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i avhør. Det opplyser hans forsvarer Bendik Falch-Koslung til Dagbladet i ettermiddag.

- Han har forklart seg grundig og detaljert om hva han har gjort i Norge. Han har vært her for å delta på kurs, og det er alt. Kurset var for statsansatte knyttet til forskjellige parlamenter, og i den forbindelse har han vært til stede, sier advokaten.

Mistenkelig oppførsel

Kurset Botsjkarev deltok på, om digitalisering, foregikk på Stortinget. Administrasjonen varslet PST om russerens oppførsel; han virket mer interessert i å ta seg rundt i bygningen enn å følge med på seminaret, og nærmest «limte seg fast» på folk med spesielle adgangstegn.

- Han har gode forklaringer på sin opptreden på seminaret, men jeg vil ikke gå inn på detaljene rundt hans forklaring på det punktet, sier Falch-Koslung.

Botsjkarev nekter straffskyld for den alvorlige siktelsen som er tatt ut mot ham. Han ble fengslet for 14 dager i Oslo tingrett lørdag, men forsvarerne, Falch-Koslung og Hege Aakre, begge ved Advokatfirmaet Mette Yvonne Larsen & Co, har anket kjennelsen til Borgarting lagmannsrett.

Tre dommere

Tre lagdommere drøfter i ettermiddag ankespørsmålet.

- Det pleier å gå relativt raskt, sier Falch-Koslung.

Dersom de får medhold i anken, kan den russiske klienten bli løslatt fra Oslo fengsel umiddelbart.

- Men dersom PST anker til Høyesterett, får dette oppsettende virkning, og han blir i så fall sittende til spørsmålet er avgjort der, sier advokaten.

FORSVARER: Bendik Falch-Koslung er den ene av to forsvarere i saken. Foto: Jan Kåre Ness / NTB Scanpix
FORSVARER: Bendik Falch-Koslung er den ene av to forsvarere i saken. Foto: Jan Kåre Ness / NTB Scanpix Vis mer

Ambassaden skaffer tilholdssted

Botsjkarev er fengslet på grunnlag av fare for bevisforspillelse og unndragelse, dvs. flukt. Han er ilagt brev- og besøkskontroll.

- Har han noe sted å gjøre av seg dersom han skulle bli løslatt?

- Han samarbeider med den russiske ambassaden, som vil hjelpe ham med å skaffe et lokale der han kan oppholde seg. Han er villig til å bli i Norge til etterforskningen er ferdig, sier Falch-Koslung.

- Hvordan går det med ham?

- Det går etter omstendighetene relativt bra med ham, men han er selvsagt overrasket over å ha blitt fengslet, og preget av det.