Ukrainsk motoffensiv:

- Har gode muligheter for å lykkes

40 000 nyopplærte ukrainske soldater står klare til å ta tilbake landet sitt, bevæpnet til tennene med vestlige våpen. Palle Ydstebø mener ukrainernes sjanser er gode, hvis de spiller kortene sine rett.

KLARE FOR KAMP: I flere måneder har ukrainske soldater trent med vestlig krigsmatriell for den ventede storoffensiven. Nå er 40 000 soldater straks klare for kamp. Bildet viser ukrainske soldater under en militærøvelse. Foto: Reuters / Stringer / NTB
KLARE FOR KAMP: I flere måneder har ukrainske soldater trent med vestlig krigsmatriell for den ventede storoffensiven. Nå er 40 000 soldater straks klare for kamp. Bildet viser ukrainske soldater under en militærøvelse. Foto: Reuters / Stringer / NTB Vis mer
Publisert

I månedsvis har ukrainske styrker rustet opp, i påvente av en kommende motoffensiv.

Stridsvogner, missiler og ammunisjon til milliarder har strømmet inn i landet, mens verden har holdt pusten i spenning.

Flere militæreksperter fryktet at Ukraina ikke ville klare å rekruttere nok soldater til å ta tilbake okkuperte områder fra de russiske styrkene.

Denne tvilen kan vise seg å være malplassert.

Ukrainske myndigheter har nå annonsert at de har dannet åtte nye «stormbrigader», som skal brukes til å angripe nyetablerte russiske forsvarslinjer, og forhåpentligvis drive russerne av ukrainsk jord en gang for alle.

Opptil 40 000 soldater skal nå stå klare til kamp, utstyrt med militærmateriell fra Nato og trent opp av vestlige instruktører.

Fremdeles usikkert

Men til tross for at både militæreksperter, politikere og journalister har spekulert i månedsvis, er det fremdeles usikkert nøyaktig hvor disse soldatene vil bli rettet, ifølge hovedlærer på Krigsskolen, Palle Ydstebø.

- Hvor de vil angripe er jo det store spørsmålet. Et større angrep mot Zaporizjzja og ned mot Azovhavet ville vært strategisk opplagt. Da vil de kunne dele de russiske styrkene i to og nærmest isolere styrkene i Kherson og Krim. Men det betyr ikke nødvendigvis at det er det man bør gjøre, fordi det er det russerne trolig er forberedt på.

Et annet alternativ er å angripe flere steder på en gang, forteller Ydstebø.

- Vi kan også se flere mindre angrep langs et stykke av fronten som nærmest tygger seg inn i det russiske forsvaret. Da kan de kanskje lage en så bred front at russerne ikke vil klare å konsentrere reservene sine, sier han.

UTRUSTET: Flere titalls stridsvogner har blitt donert til Ukraina de siste månedene. Her vises en britisk Challenger-2 under en militærøvelse i Wiltshire, England, der ukrainske soldater ble trent opp i bruken av stridsvognene. Foto: Ben Birchall / File Photo / NTB
UTRUSTET: Flere titalls stridsvogner har blitt donert til Ukraina de siste månedene. Her vises en britisk Challenger-2 under en militærøvelse i Wiltshire, England, der ukrainske soldater ble trent opp i bruken av stridsvognene. Foto: Ben Birchall / File Photo / NTB Vis mer

- Gode muligheter for å lykkes

Ydstebø mener en ukrainsk storoffensiv kan bli en suksess.

- Hvis Ukraina klarer å opprettholde fordelen rundt selve kamphandlingene som de har hatt så langt, klarer å fortsette å svekke russerne ved sabotasjeangrep - og kanskje også klarer å skape en overraskelse som de kan utnytte - så vil jeg si at de har gode muligheter for å lykkes.

Men han advarer om at vi trolig ikke vil se slutten på krigen med det samme.

- Det betyr nok ikke at de vil klare å avslutte krigen med en slik offensiv, men at de muligens kan oppnå såpass store gevinster at det kan bli benyttet i tiden framover, sier oberstløytnanten.

GODE MULIGHETER: Palle Ydstebø tror at en ukrainsk motoffensiv kan oppnå resultater, hvis de klarer å overraske russerne. Foto: FHS.
GODE MULIGHETER: Palle Ydstebø tror at en ukrainsk motoffensiv kan oppnå resultater, hvis de klarer å overraske russerne. Foto: FHS. Vis mer

- Imponerende raske

De nye brigadene, som offisielt er kjent som «Den offensive garden», vil være satt sammen av både veteraner og helt ferske rekrutter, ifølge Ydstebø:

- Det mest logiske vil være å få inn veteraner sammen med de nye rekruttene, for å kunne lage gode team som kan ta med seg både god erfaring og denne nye opplæringen. Da kan veteranene dele sine erfaringer og veilede de nye, som ofte er en god måte å få spredd denne kompetansen på.

Ydstebø forteller at en stor del av soldatene trolig vil være rustet med vestlig utstyr.

- Det har blitt meldt at Ukraina har fått nok vestlig materiell til å sette opp ni brigader, derfor kan det godt hende at soldatene hovedsakelig er satt opp med dette utstyret. Men det kan godt være en miks av gammelt og nytt utstyr også.

Han mener ukrainerne har vært imponerende gode i å ta i bruk det nye utstyret.

- Det er imponerende hvor raske Ukrainerne har vist seg til å ta i bruk det vestlige utstyret og i å integrere dem i deres egne systemer. Blant annet har det blitt sagt at de brukte bare en knapp helg på å reprogrammere ildledning-systemet på de tyske Panzerhaubitze 2000-artillerivognene til å få det til å passe med det ukrainske systemet.

VELUTSTYRT: Militært utstyr for milliarder har flommet inn i Ukraina siden inavasjonen i fjor. Palle Ydstebø er imponert over ukrainernes evne til å tilpasse materiellet til sine formål. Foto: AP Photo / Libkos / NTB.
VELUTSTYRT: Militært utstyr for milliarder har flommet inn i Ukraina siden inavasjonen i fjor. Palle Ydstebø er imponert over ukrainernes evne til å tilpasse materiellet til sine formål. Foto: AP Photo / Libkos / NTB. Vis mer

- Venter på tørke

Det ukrainske innenriksdepartementet, som har vært ansvarlig for dannelsen av de nye stormbrigadene, har innrømmet at rundt to til tre uker med trening fremdeles gjenstår før soldatene er klare for «passende offensive angrepsoperasjoner» sammen med den ukrainske hæren.

Palle Ydstebø forklarer at det er enda en faktor som bestemmer når disse soldatene kan starte angrepet; været.

- Ukraina vil nok ikke starte en motoffensiv før disse soldatene er klare, i alle fall. Det vil også avhenge av om bakken har tørket skikkelig, fordi du trenger et tørt underlag for å kunne manøvrere med store panserbrigader. Det har vært en våt vår og det vil antakeligvis ikke bli skikkelig tørt langs hele fronten før ute i slutten av mai, kanskje tidlig i juni.

Vil møte motstand

Stormbrigadene kan møte tøff motstand. Russerne har nemlig forberedt seg på denne motoffensiven i flere måneder, forteller krigseksperten:

- Russerne vil nok fortsette å forberede seg på det de tror kommer. Allerede fra i fjor høst begynte de å bygge sperringer og befestninger et par mil bak fronten, fra grensa mot Russland i nord og sørover gjennom Donbass og Zaporizjzja ned til Kherson. Og spesielt i dybdeforsvar inn mot Krim-halvøya.

Han forklarer at Russland vil være avhengige av store reservestyrker for å kunne reagere på ukrainske angrep.

- Russerne vil trenge styrker i disse forsvarsstillingene, men så må de også være i stand til å flytte reserver til områder der ukrainerne faktisk vil angripe. Derfor vil jeg anta at de også vil prøve å sette opp en del mobile styrker, for å kontre angrep der de måtte komme.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer