- Har halshugd soldater, innført portforbud og sprengt en gutteskole

Bare de to siste dagene. En halv million mennesker flykter fra Talibans blodbad.

FORTSATT I BUNER:  For snart to uker siden lovet Taliban å trekke seg ut av Buner-distriktet. Meldinger tyder imidlertid på at de fortsatt har kontroll over enkelte områder. Foto: EPA/RASHID IQBAL/SCANPIX
FORTSATT I BUNER: For snart to uker siden lovet Taliban å trekke seg ut av Buner-distriktet. Meldinger tyder imidlertid på at de fortsatt har kontroll over enkelte områder. Foto: EPA/RASHID IQBAL/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Fredsavtalen fra februar er så godt som kollapset.

De siste to dagene har det pågått intense kamper i Mingora, den største byen i Swat-distriktet, der Taliban er i ferd med å feste grepet. Taliban skryter av at de nå kontrollerer 90 prosent av den strategisk viktige Swat-dalen.

Men ifølge både BBC og Washington Post  er det ventet at den pakistanske hæren vil sette inn en voldsom motoffensiv mot Taliban de nærmeste dagene.

En halv million på flukt
Mens Pakistans president Asif Ali Zardari er i Washington for å diskutere den alvorlige situasjonen med Barack Obama, sier myndighetene i den nordvestlige grenseprovinsen at 500 000 mennesker er ventet å flykte fra Swat-dalen, melder nyhetsbyrået AP.

Khushal Khan, øverste administrator i Swat, sier Taliban-krigere er i ferd med å minelegge området. Øyenvitner forteller om militante med sine karakteristiske svarte turbaner som står plassert på nesten hvert gatehjørne og på taket av alle høye bygninger.

- Alt vil bli bra bare våre ledere slutter å bøye seg for Amerika, sier Taliban-talsmann Muslim Khan til AP.

Khan gjorde det også klart at den knapt tre måneder lange fredsavtalen har vært død helt siden operasjonen i Buner.

Holder sivile som gisler
For snart to uker siden inntok flere hundre Taliban-krigere Bunder-distriktet, som ligger bare ti mil fra hovedstaden Islamabad. Etter et møte med lokale myndigheter varslet Taliban overraskende tilbaketrekking.

Men senest i går kom det beskyldninger om at Taliban holder 2000 innbyggere i Pir Baba som gissel for å stoppe framrykkingen til den pakistanske hæren. Pir Baba var et av de første stedene som Taliban tok kontroll over da de rykket inn i Buner. Taliban har fortsatt kontrollen, på tross av at hæren har satt inn stridsvogner, helikoptre og kampfly.

Bare de to siste dagene har Taliban angrepet en militærkonvoi, halshugd to soldater, innført portforbud og sprengt en gutteskole og en politistasjon i lufta.

Taliban har også ranet en butikk drevet av FNs matvareprogram i Swat. Krigerne tok med seg 217 sekker med hvete og 400 kanner med olje, skriver den pakistanske avisa The Dawn.

FLYKTER: Innbyggerne i Mingora flykter fra kampene mellom Talban og pakistanske styrker. Foto: EPA/RASHID IQBAL/SCANPIX
FLYKTER: Innbyggerne i Mingora flykter fra kampene mellom Talban og pakistanske styrker. Foto: EPA/RASHID IQBAL/SCANPIX Vis mer

Flykter fra kuleregn
I byen Mingora blir innbyggerne bedt om å evakuere og søke tilflukt i seks nyopptrettede spesialleire.

Lokale innbyggere flykter i panikk med de eiendelene de klarer å bære med seg. Bussene som kjører ut av Mingora er så overfylte at enkelte må klatre opp på takene for å få plass.

- Situasjonen er svært spent, sier Ziauddin Yusufzai, en skolelærer bosatt i Mingora. Også han planlegger å komme seg ut av byen.

Andre innbyggere forteller til The Guardian at Taliban har plantet eksplosiver under broer og langs veiene inn til Mingora, som ledd i forberedelsene på et storangrep fra pakistanske styrker.

Ber Barack om hjelp
Kampene i Swat kommer etter at den pakistanske regjeringen i februar inngikk våpenhvile med Taliban, og gikk med på innføringen av sharia.

Håpet var at dette skulle stanse angrepene fra Taliban. I stedet har det ført til en voldsom offensiv fra Taliban. Innbyggerne i Swat står nå foran det vanskelige valget mellom Taliban-styre eller en blodig militæroperasjon fra hærens side.

De trodde innføringen av sharia skulle gi bedring og håp i det lutfattige nordvest.

- Det er en oppfatning av at Taliban har en annen agenda. De ønsker makt. Det er det folk snakker om her, sier Yusufzai.

Mens situasjonen tilspisser seg og kampene hardner til, er president Zardari i Washington for å be om en femårig økonomisk hjelpepakke på 7,5 milliarder dollar.

Med på kjøpet får trolig den pakistanske presidenten klar beskjed om å hamle opp med islamistene på i Swat.

I LEIRE: En pakistansk jente kikker ut av teltet i leiren der hun oppholder seg. Hun er en av de som flyktet fra Buner, da Taliban kom dit. Foto: AP Photo/Mohammad Sajjad/SCANPIX
I LEIRE: En pakistansk jente kikker ut av teltet i leiren der hun oppholder seg. Hun er en av de som flyktet fra Buner, da Taliban kom dit. Foto: AP Photo/Mohammad Sajjad/SCANPIX Vis mer