LEDEREN i Arbeiderpartiet har i hele etterkrigstida vært blant landets mektigste. I lange perioder den aller mektigste. Makta er betydelig redusert når Jens Stoltenberg blir partileder, parlamentarisk leder og statsministerkandidat etter landsmøtet i høst. En stor del av ansvaret for det har han selv etter valgkampen som han førte fra regjeringsposisjon og fram til nederlaget i fjor.
En tvilsom meningsmåling i Verdens Gang, fulgt opp med voldsom kampanjejournalistikk, lovet en flodbølgeliknende Jens-effekt på mange hundre tusen velgere for Arbeiderpartiet bare Thorbjørn Jagland trådte til side og slapp konkurrenten fram. Sånn var det ikke med den saken.
Siden Thorbjørn Jagland i vinter varslet at han ikke stiller til gjenvalg som partileder, har Stoltenberg i realiteten sittet med det øverste ansvaret både i partiet og på Stortinget. Det har ikke løftet partiet på meningsmålingene. I beste fall har det stabilisert oppslutningen like under det katastrofale valgresultatet. Det er ikke sannsynlig at den formelle delen av ledervalget vil gi Arbeiderpartiet et løft de neste månedene som vil utfordre regjeringen, slik Fremskrittspartiets framgang etter valget holder liv i Carl I. Hagens drøm om en statsrådspost.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger