Har han et rentekutt i ermet denne uka også?

Norsk industri kan ha passert bunnen og samtidig synker gjeldsveksten før ukens rentemøte. Men det er ikke mange som tror på rentekutt nå.

RENTE: Har ikke sentralbanksjef Øystein Olsen flere renteendringer i ermet i år? Foto: Are Haram / Finansavisen
RENTE: Har ikke sentralbanksjef Øystein Olsen flere renteendringer i ermet i år? Foto: Are Haram / FinansavisenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): 24. september kuttet Norges Bank overraskende styringsrenten fra 1 til 0,75 prosent.

En renteendring denne uka er det ingen økonomer som tror på, men før torsdagens rentemøte spør norske makroanalytikere seg om hvor langt Norges Bank kan komme til å gå i å signalisere renteendringer lengre fram, skriver Finansavisen i dag.

Seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets tror at sentralbanken vil trekke fram arbeidsledigheten, som har økt klart den siste måneden, men at det ikke er nok til å sette ned styringsrenten nå.

Høyere ledighet I forrige uke økte først AKU-ledigheten 0,3 prosentpoeng til 4,6 prosent over det siste kvartalet, før Navs tall viste 2.100 nye ledige den siste måneden.

Også et svakt konsum og lavere internasjonale renteforventninger øker sannsynligheten for et norsk rentekutt.

Krona er imidlertid klart svakere enn ventet og Bruce tror i tillegg at sentralbanken vil nevne at finanspolitikken er klart mer ekspansiv enn Norges Bank ventet. Begge taler for uendret rente nå.

Forsiktig gjeldsbrems I den grad Norges Bank skuler mot gjeldsveksten er den også på vei ned. I september sank tolvmånedersveksten for nordmenns bruttogjeld fra 5,8 til 5,6 prosent, noe som både er under snittet av forventningene og Norges Banks estimat.

For husholdningene var gjeldsveksten uendret på 6,4 prosent, mens gjeldsveksten blant bedriftene sank fra 4,2 til 3,8 prosent, mens Norges Banks prognoser tilsier en økning til nesten 7 prosent ut året.

- For husholdningene følger gjeldsveksten etter boligprisene, så det er lite konjunkturinformasjon å lese ut av disse tallene, mener Nordea Markets? sjeføkonom Kjetil Olsen til Finansavisen.

Han mener derfor at det er mer interessant å følge bedriftene nå.

- Fallet i låneopptak her skyldes trolig en kombinasjon av at det er blitt vanskeligere å få lån og at bedriftene etterspør mindre lån. Vi vet fra utlånsundersøkelsene at bankene varsler at de strammer inn overfor bedriftene, sier han til Finansavisen.

Industrien på vei opp? Norsk industri er fremdeles nede i en bølgedal, men de norske innkjøpssjefene i industrien er mer positiv enn på lenge. Den norske innkjøpssjefindeksen PMI økte fra 47,5 til 48,3 i oktober. Det er høyeste verdien siden april.

Selv om indeksen er under 50, og dermed fremdeles varsler en svak utvikling, mener Danske Bank og NIMA, som står bak indeksen, at dette viser at de negative impulsene fra oljebransjen avtar, skriver Finansavisen.

For første gang siden april varsler industrien samlet om økt produksjon, mens ordreinngangen øker for første gang siden februar. Sysselsettingen fortsetter imidlertid å falle.

- Erfaringsmessig er ikke dette den mest utsagnskraftige indikatoren, med sine store hopp. Vi venter fortsatt dårlige tall for industrien samlet ramover. Industrien preges av utviklingen i oljesektoren, hvor vi ikke har sett bunnen ennå, sier Nordea Markets' ferske sjeføkonom, Kjetil Olsen.

- Samtidig går enkelte bransjer godt, blant annet fisk og reiseliv, men også eksport av verkstedsprodukter, så vi ser at kronesvekkelsen demper fallet, understreker han overfor avisa.

Flere økonominyheter Hydro-rally på sprek børs - skadeskutte sunnmøringer til topps
Dr. Doom: - Nå smeller det snart
Er ett sekund verdt en halv million?