«Har han virkelig gjort det her»

Kvinnen som ble rammet av bilbomben i Drammen, forklarte seg i retten i ettermiddag. Det første hun tenkte etter eksplosjonen var om det kunne være eksmannen som sto bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN/OSLO (Dagbladet.no): Det 36 år gamle bombeofferet inntok vitneboksen i rettssal ti i Drammen tinghus rett før klokka 13.30 i ettermiddag. Hun tok av seg de mørke solbrillene og fortalte om bombeangrepet og hva hun hadde gjort dagen før.

Før hun begynte å vitne, ble den tiltalte eksmannen overført til en annen rettssal i etasjen over, der han fulgte vitneforklaringen over høyttaleranlegget.

Det ble gjort fordi bombeofferet var redd hun ikke klarte å forklare seg riktig hvis han var til stede.

Kvinnen fortalte at hun hadde vært hos den nye kjæresten sin de tre nettene før bombeeksplosjonen, og at de hadde vært på kino og restaurant dagen før attentatet.

Ikke overrasket

Klokka åtte neste morgen skulle hun på jobb, og åpnet døra på bilen.

- Det smalt, jeg så et voldsomt lys og ble slengt bakover. Jeg skjønte at det var en eksplosjon. Alt skjedde veldig fort. Jeg var bevisst hele tiden, men kjente ikke smerte, sa hun i retten i dag.

- Det første jeg tenkte var: «Har han virkelig gjort det her?»

36-åringen tok til tårene da hun fortalte om bombeangrepet.

- Seinere våknet jeg på sykehuset. Jeg tenkte og tenkte, men kom ikke på noen andre som kunne gjort det. Jeg har ingen uvenner, og har ikke tråkket noen på tærne. Men han hadde truet med dette lenge. Jeg var ikke overrasket. Jeg var forberedt, sier kvinnen.

Nekter straffskyld

Hun fortalte at den tiltalte eksmannen umulig kunne vite om parets felles barn var til stede når hun skulle sette seg inn i bilen. Barnet var hos bombeofferets mor da bilen gikk i lufta. Men ungen kunne like gjerne vært sammen med 36-åringen.

- Sønnen vår skulle sove hos min mor, siden vi skulle på kino. Men det var ikke tiltalte klar over.

Statsadvokaten har tiltalt 41-åringen etter mordbrannparagrafen, for å ha foretatt en sprengning som kunne tatt livet av flere mennesker 23. januar i fjor på Åssiden i Drammen. Han er også tiltalt for å ha plassert dynamitt og en kanne bensin i kvinnens bil, og for ulovlig kjøp av dynamitt, dokumentforfalskning og brudd på besøksforbudet.

Den tiltalte 41-åringen nekter straffskyld.

FØRSTE TANKE: Kvinnen tenkte med en gang på eks-mannen etter eksplosjonen.