VIKTIGE SAMTALER: Jonas Gahr Støre hadde i dag en rekke viktige samtaler med flere av de sentrale aktørene i Midtøsten. Den norske utenriksministeren har nå et godt håp om at det kan bli nye fredsforhandlinger i Midtøsten. Her sammen med palestinernes statsminister Salam Fayyad under et møte i Ramallah i kveld. Foto: AFP / Abbas Momani
VIKTIGE SAMTALER: Jonas Gahr Støre hadde i dag en rekke viktige samtaler med flere av de sentrale aktørene i Midtøsten. Den norske utenriksministeren har nå et godt håp om at det kan bli nye fredsforhandlinger i Midtøsten. Her sammen med palestinernes statsminister Salam Fayyad under et møte i Ramallah i kveld. Foto: AFP / Abbas MomaniVis mer

Har håp om nye fredsforhandlinger

Utenriksminister Jonas Gahr Støre på plass i Midtøsten. Møter Abbas i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| I går sto utenriksminister Jonas Gahr Støre midt opp i samtalene som kan lede til nye fredsforhandlinger i Midtøsten.

Egentlig skulle utenriksminister Jonas Gahr Støre ha forberedt lederjobben i Giverlandsgruppa for palestinerne (AHLC) i New York neste måned.

Men i stedet ble det flere samtaler med en rekke sentrale aktører for å få på plass nye forhandlinger for den norske utenriksministeren.

Spennende samtaler
I går viste den israelske avisa Ha'aretz til kilder i Washington som mener det allerede mandag kan bli annonsert nye samtaler. Blant annet skal palestinerne ikke være langt unna å godta betingelser for å gjenoppta direkte fredsforhandlinger med Israel, melder NTB.

—Jeg velger å være optimistisk. Det kan komme en oppstart til forhandlinger snart, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til Dagbladet seint søndag kveld.

Partene i den langvarige konflikten har ikke møttes ansikt til ansikt siden desember 2008.

— Jeg og mine utsendinger har vært veldig engasjert i det arbeidet som har handlet om å legge forholdene til rette for forhandlinger, forteller Støre.

Støre i flere møter
I går ettermiddag hadde Støre møte med flere av de sentrale aktørene. Blant annet et møte med Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

—  Vi hadde en fin samtale om i hovedsak fredsprosessen og de vurderingene Israel gjør seg om de regionale utfordringene. Det var en nyttig diskusjon, sier Støre.

Søndag kveld skulle også Støre ha middag med president Abbas. Til Dagbladet opplyser Støre at det i går var viktig å diskutere nettopp et opplegg for en forhandlingsstart med den palestinske president.

Avgjørende samtaler
I lengre tid har USA lagt press på palestinerne for å komme til forhandlingsbordet. Abbas, skulle søndag kveld møte den amerikanske spesialutsendingen, David Hale, for å diskutere Midtøsten-kvartettens forslag til betingelser for å gjenoppta direkte forhandlinger, ifølge AFP.