Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Har hatt folk rundt seg som er villige til å ofre livet

Thorvald Stoltenberg om den farlige jakta på Ratko Mladic.

SERBIAEKSPERT: Thorvald Stoltenberg i en samtale med den daværende serbiske presidenten Slobodan Milosevic i Beograd i 1997. Arkivfoto: Scanpix
SERBIAEKSPERT: Thorvald Stoltenberg i en samtale med den daværende serbiske presidenten Slobodan Milosevic i Beograd i 1997. Arkivfoto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere fredsmekler Thorvald Stoltenberg applauderer arrestasjonen av Ratko Mladic.

Thorvald Stoltenberg var fredsmekler under Bosnia-krigen på 90-tallet, og er regnet som en av Norges fremste Serbia-eksperter.

- Det er en stor ting som er skjedd, sier Stoltenberg til Dagbladet.

- Stor betydning Mladic var øverstkommanderende for den bosnisk-serbiske hæren og blir, sammen med Radovan Karadzic, betraktet som hovedmannen bak Srebrenica-massakren i 1995, der om lag 8000 muslimer ble drept.

- En pågripelse av Mladic har stor betydning for rettferdighetsfølelsen. Det er viktig at han blir stilt for en domstol, sier Thorvald Stoltenberg, som i sin tid fikk en del oppmerksomhet da han skal ha uttalt «de er alle serbere».

Han mener pågripelsen vil ha stor betydning for Serbia.

EU-hinder borte? Så lenge Mladic har vært på frifot, har det vært uaktuelt for EU å slippe Serbia inn i Unionen.

- Dette er viktig for Serbias framtid. Nå vil ikke Mladic lenger være til hinder for et medlemsskap i EU, noe Serbia ønsker sterkt, sier Stoltenberg til Dagbladet.

- Farlig jakt 21. juni 2008 ble Radovan Karadzic pågrepet i Beograd. Dermed rykket Mladic opp som den mest ettersøkte personen ved FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia, der han er mistenkt for folkemord under krig.

- Jakten på Mladic har vært lang og vanskelig. Den har heller ikke vært ufarlig, vil jeg tro han har sikkert hatt folk rundt seg som har fungert som en garde. Folk som er villige til å ofre livet for ham, sier Stoltenberg.