- Har hatt psykiske svingninger

Kjell Magne Bondevik avslører at han har slitt psykisk også etter friskmeldingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den tidligere statsministeren fortalte åpenhjertig om sine personlige erfaringer med psykiske lidelser torsdag.

– Jeg har ikke hatt lik psykisk styrke kontinuerlig siden 1998. Min psykiske helse har svingt, og mer for meg enn de fleste andre. Men jeg vet mye mer om symptomene nå, og hva jeg må gjøre for å unngå å bli syk igjen. Men verken jeg eller noen andre har noen garanti, sier Bondevik ifølge Dagsavisen.

Han var invitert av Attføringsbedriftene i NHO for å holde foredrag om forholdet mellom psykisk helse og arbeid.

– Det er en kontinuerlig prosess å ta vare på sin psykiske helse, sier han.

Møtte veggen

– En augustsøndag i 1998 forandret mye i livet mitt. Jeg klarte ikke stå opp om morgenen. Jeg hadde ingen krefter igjen. Jeg møtte veggen, fortalte Bondevik

– De tre ukene var noe av det verste i mitt liv. Jeg var bare trist. Når jeg ikke lå i sofaen, satt jeg og så i veggen. Før jeg ble sykmeldt, sov jeg dårlig, små problemer ble uløselige og jeg hadde klare trekk av angst. Jeg følte meg verdiløs – som et null, fortsatte han.

Åpenhet

Bondevik vil imidlertid ikke svare på hva slags faglig hjelp han fikk, som gjorde ham i stand til å komme seg på beina igjen etter bare tre og en halv uke, eller om han noen gang vurderte å trekke seg som statsminister. Dette er detaljer han velger å spare til boka han holder på å skrive.

Han har imidlertid aldri angret på at han var så åpen om lidelsene, selv om det vakte oppsikt også i utlandet.

– Hver tredje nordmann vil før eller siden få større eller mindre psykiske plager. Jeg vil knuse mytene og fordommene, sier Bondevik.

PERSONLIG: Kjell Magne Bondevik fortalte åpent om sine psykiske lidelser under et foredrag for Attføringsbedriftene i NHO. Her er han avbildet på talerstolen på Stortinget.